Najnovije

OVO SE DO SADA NIJE DOGODILO U ISTORIJI RATOVANJA: Premijera u Nagorno-Karabahu

Sukob u Arcahu (Nagorno-Karabahu) ključa već trideset godina i poslednjih dana decenijske tenzije dolaze do svog vrhunca.

Nagorno-Karabah (Foto: Ministarstvo odbrane Azerbejdžana)

Piše: Miodrag Milikić

Ponovo je eksplodirao sukob između Jermenije i Azerbejdžana, broje se poginuli na obe strane, naoružanje ruske proizvodnje se koristi na obe strane fronta, jer su obe zemlje kupile isto od Rusije, a u sve to se uključuje veoma bitan faktor – Turska sa svojim teškim naoružanjem kupljenim od SAD.

Ulaskom Turske u rat u Nagorno-Karabahu počinje sudar dve najveće namenske industrije na svetu, ruske i američke, s tim da Rusija i SAD same ne učestvuju u tom sukobu, tj. ne učestvuju direktno.

U dosadašnjim ratnim dejstvima od 1945. godine do današnjeg dana nije zabeležen direktan sukob teškog naoružanja iz SAD i Rusije/SSSR. Uglavnom je korišćeno pešadijsko naoružanje, kao npr. u Vijetnamu, Avganistanu, Iraku ili Siriji. Ovaj put se direktno sukobljavaju ruski i američki PVO i raketni sistemi, borbeni avioni, artiljerijska oruđa, dronovi, itd. Na pitanje čije je oružje bolje i efikasnije do sada smo imali samo teoretisanja i nagađanja. Sada imamo priliku da uporedimo efikasnost američkog i Ruskog naoružanja u direktnom sukobu.

Prvi primer direktnog sukoba dve namenske industrije je obaranje jermenskog lovca Su-25 (ruske proizvodnje) od strane turskog lovca F-16 (američke proizvodnje). Zvanični Ankara i Baku su demantovali ovu vest, dok u jermenskim i ruskim medijima tvrde da je jermenski avion stvarno oboren.

Što se tiče PVO sistema, S-300 jermenskih oružanih snaga se dobro pokazao u odbrani od azerbejdžanskog raketnog napada na jermensku teritoriju.

U slučaju da Ankara pošalje svoje trupe kako bi zaštitili svoje azerbejdžanske saveznike, u rat će ući američko naoružanje, koje će udariti na proizvode ruske namenske industrije. U tom slučaju ćemo imati premijeru direktnog sukoba dostignuća dva najmoćnija proizvođača oružja na svetu.

O testiranju dronova u Karabahu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA