Najnovije

HRVATI ZVECKAJU ORUŽJEM NA KOSMETU: Šalju svoju elitnu vojsku! Treba li Srbi da budu zabrinuti?!

Hrvatska će od naredne godine utrostručiti vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji ukoliko Vlada i parlament te zemlje budu prihvatili predlog da se u sastav KFOR po prvi put uputi borbena pešadijska četa.

Hrvatska vojska (Foto: morh.hr)

Sadašnji kontigent te zemlje na Kosovu čini 38 ljudi sa dva transportna helikoptera Mi-17 i štabnim oficirima. Zagreb je uključen i u razvoj takozvanih Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) kroz rad NATO tima za vezu i savetovanje (NALT).

- Naš kontigent bi do početka 2021. godine trebalo da broji 145 pripadnika. Čekamo da se donese odluka svih onih institucija u Hrvatskoj koje moraju donetu tu odluku...Mi imamo već dole našu vazduhoplovnu komponentu, vojno-obaveštajnu komponentu i nacionalni element podrške - izjavio je komandant Hrvatske kopnene vojske general Boris Šerić na vežbi "Sposobnost 20".

Na toj vežbi održanoj prošlog meseca ocenjivana je i obučenost motorizovane čete koji bi trebalo da bude upućena u KFOR. Ona će 2021. godine biti u statusu spremnosti za pokret (stand baj).

Analitičar portala Obris Igor Tabak navodi da još nije izvesno da li će Zagreb povećati svoj kontigent na Kosovu i Metohiji 2021. jer ta tema još nije došla pred parlamentarnu proceduru.

- Hrvatska nije jedina NATO država koja tamo učestvuje i to nije aktivnost koja bi u Hrvatskoj budila neku posebnu pažnju i emocije. Takva misija je ujedno i bitno manje opasna od, recimo, Avganistana - dodaje on.

Portal Obris podseća da za dodatno angažovanje oko 100 hrvatskih vojnika treba obezbediti podršku Vlade, resornog skupštinskog odbora i parlamenta ali i procenjuje da je to nešto što bi, po svemu sudeći, „moralo da se dogodi do kraja godine".

Ukoliko Zagreb bude pojačao kontigent u terorističkoj tvorevini Kosovo to bi značilo priključivanje trendu jačanja prisustva regionalnih vojski u toj misiji. One sada imaju znatan udeo u odnosu na ukupnu brojnost KFOR-a koja iznosi 3.419 ljudi.

Mađarska u toj misiji ima 418 vojnika, Slovenija 271, Grčka 119 i Rumunija 53 i Crna Gora jednog oficira. Najnoviji kontributor je Severna Makedonija koja je na Kosovo 17. oktobra uputila 44 vojnika. Budimpešta je već ranije iskazala ambiciju da preuzme rukovođenje KFOR-om i ojačala brojnost kontigenta.

Zagreb bi povećanim angažmanom u lažnoj državi dobio dodatnu referencu u okviru NATO i mogućnost da u uslovima niskorizične misije kakav je KFOR unapredi kapacitete prilagođene potrebama Alijanse.

Hrvatska inače od ranije ima veoma razvijene odnose sa vlastima u Prištini u oblasti bezbednosti, pre svega na planu obuke i školovanja, a na taj način dodatno se unapređuje i obaveštajno deloanje u regionu.

Za razliku od Srbije koja se zbog vojne neutralnosti nalazi van bezbednosnih mehanizama, Hrvatska tako nastoji da dodatno učvrsti svoju poziciju u regionalnim okvirima, u okviru saradnje koju već ima sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom.

Ruski bombarderi i lovci opipavali američku odbranu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: balkansec.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA