Najnovije

"Rusija ima pravo da u Karabahu tuče džihadiste iz Sirije"

Predsednik vlade Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da „sirijski militanti koji učestvuju u ratu protiv Karabaha“ predstavljaju neposrednu opasnost za Rusiju.

Ruska vojska (Foto: mil.ru)

Pritom je naglasio da to Moskvi daje pravo na antiterorističku operaciju u prigraničnom pojasu Karabaha.

„Već se cele jedinice ili pojedinci iz (u Karabahu) poraženih grupa jednostavno prebacuju u Rusiju. Mislim da Rusiju doživljavaju kao neprijatelja, baš kao i Karabah i Jermeniju. Otvoreno je pitanje kako će se sve ovo nastaviti. Da li će Rusija sačekati da se svi ovi elementi prebace na njenu teritoriju pa tamo započeti antiterorističku kampanju? Ne znam, možda se u ruskoj vladi ili u specijalnim službama razgovara i o mogućnosti antiterorističke operacije već sada i na licu mesta, u Karabahu“.

Podsetio je da je Moskva „preduzela antiterorističke operacije u Siriji, koja je prilično udaljena od Rusije, jer su akcije sirijskih militanata i terorista predstavljale direktnu pretnju njenoj nacionalnoj bezbednosti“.

Pašinjan je dodatno naglasio: „Sada su sirijski militanti bliži ruskim granicama. U svakom slučaju, smatram da Rusija ima legitimno pravo i osnov da reaguje na ovu situaciju“.

Posebno je istakao da je pravo Karabaha na samoopredeljenje „od strateškog značaja za Jermene“.

Zvanični Jerevan je saopštio da je saglasan da kontrolu nad prekidom vatre u Karabahu treba da imaju države koje zajedno predsedavaju Minskom grupom OEBS za Karabah – SAD, Rusija i Francuska.

Koji su to viši interesi koji sprečavaju trajni mir na Kavkazu pročitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA