Najnovije

SRAMOTA! Oskrnavljeni Pobednik i Stambol kapija, Davidova zvezda osvanula na simbolima Beograda (FOTO)

Nepoznati vandali u noći između četvrtka i petka oskrnavili su postament "Pobednika", Stambol kapiju i Ali-pašino turbe na Kalemegdanu.

Kalemegdan (Foto: Pixabay)

Bahati sugrađani plavim sprejom crtali su Davidovu zvezdu na ovim znamenitostima. Kako je rečeno iz JP "Beogradska tvrđava", ekipe JKP "Gradska čistoća" juče su očistile ove grafite. Međutim, biće neophodna i intervencija Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.


Foto: JP Gradska tvrđava

Na ovim istorijskim spomenicima, juče ujutro osvanuli su jevrejski simboli, dimenzija oko 40 centimetara. Uklanjanje je odmah počelo.

- Posle završenog uviđaja, JP "Beogradska tvrđava" odmah je organizovalo čišćenje grafita i zahvaljujući angažovanju našeg preduzeća i "Gradske čistoće" već tokom prepodneva očišćena su tri grafita - na spoljašnjoj i unutrašnjoj Stambol kapiji - kaže direktorka JP "Beogradska tvrđava" Marija Reljić.

Zbog specifičnosti spomenika i materijala koji se koriste za čišćenje, uklanjanje preostala dva grafita preuzeo je Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Iako je fizičko obezbeđenje prisutno na Kalemegdanu 24 časa, nema video-nadzora. Kako su nam ranije rekli iz ovog preduzeća, postavljanjem kamera kulturno dobro bilo bi bezbednije, a posao obezbeđenja mnogo lakši. U planu je da se u toku ove godine postavi video-nadzor na celom kompleksu, pre svega na objektima.

Provalili u Barutanu

Odmah po ukidanju vanrednog stanja, polovinom maja, nepoznate osobe provalile su u Veliki barutni magacin na Kalemegdanu i oštetili rimsku skulpturu koja datira s kraja 2. ili početka 3. veka. Kako su "Novostima" potvrdili iz Narodnog muzeja, u čijem je vlasništvu ova skulptura, sanacija će biti duga i trajaće najmanje godinu dana, jer je figura bukvalno prepolovljena.

Koliko dugo se virus korona zadržava na koži, saznajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA