Najnovije

SRBI U SARAJEVU UNIŠTENI U TOTALITETU! Vlada Republike Srpske prihvatila izveštaj međunarodne nezavisne komisije

Vlada RS usvojila je na posebnoj sednici Izveštaj o radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine.

Sarajevo (Foto: Jutjub)

Vlada je primila k znanju pomenuti izveštaj i donela zaključke. Inače, izveštaj je urađen nakon 18 meseci. U izradi dokumenta na 1.000 stranica učestvovala su šestorica međunarodnih eksperata. Na čelu komisije bio je profesor Rafael Izraeli. Dokument će za nekoliko sedmica biti dostupan javnosti.

- Vlada RS smatra da će Izveštaj doprineti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju činjenica u vezi sa stradanjem Srba u Sarajevu. Jedino istinito i celovito sagledavanje ratnih događaja u Sarajevu, ali i u celoj BiH doprineće jačanju poverenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija - rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

On je naveo i da se podaci o broju poginulih poklapaju sa brojem kojim raspolaže Centar i naglasio da se ovaj izveštaj može smatrati autorskim delom, i da će biti izrađena internet-*stranica na kojoj će taj dokument biti dostupan široj javnosti na engleskom i srpskom jeziku.

- Izveštaj se bavio istraživanjem stradanja Srba u Sarajevu sa istorijskog, vojnog, političkog i drugih aspekata, a odnosio se i na realnu postavku i ulogu medija u izveštavanju tokom ratnog perioda u Sarajevu. Obuhvaćena je i trauma koju su Srbi prošli tokom rata, a koju prolaze i danas - rekao je Kojić.

Prema njegovim rečima, izveštaj najviše odslikava karakter onoga što se Srbima dešavalo u Sarajevu.

- Bavio se onim što su hteli da prikažu da je bila opsada u Sarajevu, ali je činjenicama dokazano da je to bila blokada. U izveštaju postoje i podaci o logorima u Sarajevu, silovanjima, ubijanjima, te je definisano i da je srpska zajednica uništena u totalitetu - rekao je Kojić.

Prema zvaničnim informacijama Republičkog centra u Sarajevu i sarajevskoj regiji je ubijeno 7.178 Srba. Na području Sarajeva je bilo oko 200 logora, zatvora i mesta zatočenja!

On je istakao da su autori, u zavisnosti od svojih referenci i stručnosti, obrađivali svako svoj deo poglavlja, i da stoje u punom kapacitetu iza kompletnog Izveštaja.
Kojić je naveo da je Centar dostavio svu dokumentaciju koju je Međunarodna komisija tražila na uvid, i da su korišćeni domaći i međunarodni izvori.

Predsedavajući Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, Rafael Izraeli, ekspert iz oblasti istorije radikalnog islamizma, obratio se putem video-linka na sednici Vlade RS.

- Međunarodna komisija je informacije i dokumenta tražila i od institucija Federacije BiH, ali, nažalost, nijedan dokument nije dostavljen - rekao je Kojić i dodao da je Međunarodna komisija završila izveštaj za Srebrenicu, ali da se utežu tehničke stvari, pre nego što se objavi dokument.

Kako su podeljeni resori u Crnoj Gori, saznajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS