Najnovije

IRAN ŠALJE VOJSKU, HAOS U KARABAHU: Sigurnost naroda i nacionalni interesi su crvena linija! (VIDEO)

Iranska revolucionarna garda saopštila je da će uskoro rasporediti jedinice iz svojih kopnenih snaga na granicama sa sukobljenim oblastima u regionu Karabaha, ističući da su „sigurnost naroda i nacionalni interesi crvena linija“.

Iranska vojska (Foto: Jutjub)

Zapovednik kopnenih snaga u gardi, Muhamad Pakpour, otkrio je šta je cilj raspoređivanja iranskih snaga.

- Cilj raspoređivanja snaga je zaštita iranskih nacionalnih interesa i osiguranje bezbednosti i sigurnosti stanovnika pograničnih područja. Poštujemo teritorijalni integritet susednih zemalja, ali svaka geopolitička promena na granicama je crvena linija za Iran - smatra Pakpour. 

Pakpour je tokom obilaska pograničnih područja naglasio da su snage Garde nadzirale granicu od izbijanja vojnih bitaka između Jermenije i Azerbejdžana u Karabahu, pozivajući na jačanje prisustva vojne straže prema novonastalim okolnostima, prenosi AMN.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan međusobno su počeli da se optužuju da ga druga strana nije ispoštovala.

Kuda Turska prebacuje proizvodnju udarnih dronova Bajraktar, saznajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA