Najnovije

SNAJPERISTI VOJSKE SRBIJE: Kamuflaža važna koliko i preciznost (VIDEO)

Fizička spremost, psihička stabilnost, snalažljivost da preživi u surovim uslovima, sposobnost kamufliranja – to su osobine svakog snajperiste. Da bi bio spreman da izvrši i najsloženiji zadatak, snajperista mora da prođe zahtevnu obuku.

Snajperista VS (Foto: Jutjub)

Viši snajperski kurs najboljih kandidata na vojnom poligonu Orešac realizuje se u Centru za obuku Kopnene vojske iz Požarevca.

"Uspešno izvršen zadatak snajperiste znači uspeh određene akcije i spasavanje ljudi iz svoje jedinice. Viši kurs za snajperiste obiluje taktikom i topografijom, kompleksnim manevarskim radnjama i gađanjima. Obuka je poprilično zahtevna što je samo po sebi izazov i budi želju u čoveku da istraje i da dokaže svoje mogućnosti kao i da nauči nešto", naglašava jedan od od polaznika kursa za emisiju "Dozvolite". 

Polaznici kursa su profesionalni vojnici, oficiri i podoficiri na nivou kopnene vojske koji su na poligonu Orešac gađali dalekometnom snajperskom puškom "M-93 Crna strela" kalibra 12,7 milimetara i poluautomatskom snajperskom puškom M76 kalibra 7,9 milimetara.

"Dalekometna puška služi za uništavanje neprijateljskih oklopljenih i neoklopljenih motornih vozila na daljinama do 800 metara, za uništavanje bunkera, helikoptera i aviona na stajankama i plutajućih mina po jezerima, rekama i morima", ističe polaznik kursa u džili odelu.

Instruktor za snajperske specijalnosti stariji vodnik prve klase Dalibor Medojević ističe da se viši snajperski kurs zasniva na marševima, taktičkim obukama, fizičkom vežbanju i velikom broju gađanja iz različitog naoružanja.

"Polaznici koji uspešno završe viši snajperski kurs dobijaju zvanje snajperiste, vraćaju se u svoje matične jedinice i mogu nastaviti svoje usavršavananje u specijalnim jedinicama Vojske Srbije", dodaje Medojević.

Usavršavanje rada snajperskog para 

Snajperisti najčešće rade u paru, a međusobno poverenje je na najvišem nivou.

"Na višem snajperskom kursu usavršavamo rad snajperskog para. Svaki snajperista osim fizičke sposobnosti mora da bude i psihički spreman jer se obuka realizuje u toku dana i u toku noći", pojašnjava Medojević.

U opisu posla snejperista jeste da znaju kako da se kamufliraju, sakriju u daljini i stopljeni sa okolinom ostanu neprimetni daleko od očiju neprijatelja.

"Za svakog snajperistu od krucijalnog značaja je uspešno maskiranje odnosno stapanje sa okolinom i izbor mesta dejstva. Prvenstveno se bira mesto za izvršenje zadatka, kreira se zaklon i izvršava se maskiranje i tek se onda čeka komanda za otvaranje vatre. Nemoguće je imati za svako zemljište adekvatno odelo, postoje tipska džili odela, ali uvek je bolje koristiti neke prirodne materijale da bi maske bile što uspešnije, jer može da se provede na jednom maskirnom položaju od pola sata do nekoliko dana", objašnjava polaznik Višeg kursa za snajperiste.

Uz savršenu kamuflažu, snajperisti su pripremljeni za izviđanje i ubacivanje iza neprijateljskih linija, savladali su tehnike za preživljavanje u izuzetno teškim uslovima što ih čini jednim od najopasnijih delova vojske, za potencijalne protivnike.

Zašto su resursi u drugom planu svakog rata, saznajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA