Najnovije

Zavirite u unutrašnjost Hrama Svetog Save na Vračaru (VIDEO)

Vekovni san srpskog naroda se ostvaruje – za svega nekoliko nedelja u Hramu Svetog Save na Vračaru biće završen i najmanji detalj

Hram Svetog Save (Foto: Jutjub)

Građevinske skele iz unutrašnjosti juče su uklonjene, a dnevno svetlo prvi put je obasjalo veličanstven mozaik koji ukrašava svodove zavetnog hrama srpskog naroda.

Impresivno umetničko dostignuće ruskih mozaičara i domaćih neimara od juče je vidljivo u svom punom sjaju i lepoti. Površinu od čak 15.000 kvadratnih metara zauzimaju impresivni portreti Isusa Hrista, Bogorodice, prizori iz Starog i Novog zaveta, likovi srpskih svetitelja… Enterijerom dominira zlatni sjaj miliona komadića stakla i plemenitog kamena svih boja, ugrađenih u višemetarske figure i likove, impresivne po dimenzijama i umetničkom izrazu.

Glavni pečat unutrašnjosti daje monumentalni Hristos Pantokrator koji natkriljuje oltarski prostor. Raspon njegovih ruku je gotovo 20 metara. Najveću površinu na južnoj, severnoj i zapadnoj strani zauzimaju novozavetne scene Vaskrsenja, Rođenja Hristovog i Uspenja Bogorodice. Posebno je monumentalna predstava Stvaranja sveta, na višem, galerijskom nivou, natkriljen Vaznesenjem u glavnoj kupoli.

Kružni prostor pod kupolom, po vizantijskoj tradiciji, prekriven je plavim mozaikom, koji dočarava nebeski svod.

Sastav Vlade Srbije možete pogledati OVDE.

Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska/Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA