Najnovije

DAČIĆ POSTAJE NAPREDNJAK?! Je li Vlada kontinuiteta, ženska ili tehnička

Sem dva imena ministara iz redova Socijalističke partije Srbije, poznat je sastav nove Vlade koja, prema najavama, treba da bude izabrana u sredu u Skupštini Srbije. Pred poslanicima danas su amandmani na Predlog Zakona o ministarstvima, kojim je predviđeno osnivanje dvadeset jednog resora. Političke analitičare smo pitali kako vide predložena personalna rešenja i šta se može očekivati od mandata nove izvršne vlasti.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

U Vladi najavljenog političkog kontinuiteta i novih lica poverenje je dobilo 11 žena, a uz poznatih 9 starih ministara, 11 je i broj novih, koji će predstavljati izvršnu vlast. Sastav kabineta u Nemanjinoj 11 za programskog direktora "Demostata" nije iznenađenje.

"To je ipak Vlada kontinuiteta. Znači, iako postoji neki možda marketinški utisak, ne samo utisak, već i činjenica o broju žena u toj Vladi pa se govori čak i o ženskoj Vladi, ipak politički ton toj Vladi daju muškarci", kaže Zoran Panović, programski direktor "Demostata".

Ton društvenom dijalogu očekuje se da će dati buduća ministarka i doskorašnja visoka funkcionerka Demokratske stranke Gordana Čomić. Jedan od posrednika u prošlogodišnjim pregovorima vlasti i opozicije samo ime novog resora za ljudska prava, društveni dijalog i ravnopravnost polova ne vidi kao nužan pokazatelj njegovog rada i nadležnosti.

"Stavljanje jedne reči u njen naslov ne mora da znači da će se to ministarstvo zaista tim pitanjem baviti. Podsetiću Vas, Demokratska republika Nemačka je bila samo u naslovu demokratska, ali to niste videli i na terenu", kaže Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo.

Na terenu smatra da treba popraviti stanje u medijima, otkloniti zloupotrebe funkcionerske kampanje i smanjiti pritiske na birače. U tome bi, kaže, kao i u prethodnim međustranačkim razgovorima, najveću ulogu mogao da ima Evropski parlament, koji treba da dobro pripremi dijalog u novom ciklusu opterećenom i pandemijskom situacijom.

Nov sastav ministara, koji će najverovatnije u Skupštini Srbije biti izabran u sredu, u svojim kabinetima ostaće najkasnije do aprila 2022. godine, za kada je predsednik Srbije najavio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa predsedničkim.

"U tom smislu to je tehnička Vlada. Ona iako je tehnička daje dosta razloga da se razmišlja o stanju u vladajućoj koaliciji, a to pre svega znači jednu dalju marginalizaciju Socijalističke partije Srbije", ocenjuje Zoran Panović.

Milan Antonijević pak smatra da "Naša administracija mora da se navikne da je svaki dan značajan, da se ne može posmatrati period od narednih godinu i po dana kao predizborni period, već da se u tome Srbija mora suštinski menjati".

Promene su vidljive na političkom nebu Srbije, smatra Panović, koji navodi da Srpska napredna stranka ima tendenciju daljeg jačanja i veliki potencijal da u sebe usisa stranke partnere.

"Ne treba zaboraviti, Milošević kao osnivač SPS-a je završio u kasnijoj fazi života, i onoj haškoj... on je postao na neki način radikal po stavovima. Tako ne bih isključio mogućnost da Ivica Dačić postane naprednjak", kaže Zoran Panović.

Imenovanje Ivice Dačića na mesto predsednika parlamenta, saglasni su naši sagovornici, najveće je iznenađenje u procesu formiranja nove zakonodavne i izvršne vlasti.

Kako se Lavrov oprostio od Dačića, pročitajte OVDE.

Izvor: RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA