Najnovije

SRPSKI GLAS JERMENIJI: Tvoja pravedna borba jeste i naša! (VIDEO)

Jermenijo, čuj i ovaj glas! Srbija te najbolje razume i čuje!

Arcah je Jermenija (Foto: Jutjub)

Kao da su svi okupljeni na platou Hrama Svetog Save u Beogradu danas ponovljali ove rečenice! NJihova lica bila su ujedinjena u iskrenoj podršci jermenskom narodu i njegovoj težnji za odbranu istorijske baštine i naroda.

Iako je od prvih dana obnovljenog rata na Arcahu (Nagorno Karabahu) srpska podrška neupitna i većinski naklonjena Jermeniji, Beograd više nije mogao da ćuti! Na predlog i u organizaciji građana dr Luke Joksimovića-Barbata i Anuš Balajan iz Beograda danas je održan skup podrške jermenskom narodu Arcaha (Nagorno Karabaha) ispred Hrama Svetog Save.

Skup je započeo intoniranjem srpske svečane pesme “Vostani Serbije”, a za koju je na reči Dositeja Obradovića muziku napisao uvaženi srpski kompozitor jermenskog porekla Vartkes Baronijan. Zapaljene sveće i minut ćutanja prisluženi su za poginule jermenske vojnike i civile u ratu za slobodni jermenski Arcah (Nagorno Karabah). Molitvom “Oče naš”, na srpskom i jermenskom jeziku, svi učesnici su se opomenuli verom u Gospoda i NJegovo obećanje da nema više potvrde ljubavi od života položenog za bližnje i Otadžbinu.

Potom su se prisutnima obratili dr Luka Joksimović-Barbat, Milorad Đošić, pukovnik u penziji i predsednik Srpskog kulturnog kluba “Ćirilica”, prof. dr Božidar Mitrović i dr Radomir Baturan, pojedinačno uputivši čvrstu podršku jermenskom narodu uz podsećanja na istorijske i prijateljske veze Srba i Jermena.

Jermenska pesnikinja Anuš Balajan govorila je pesmu „Arcah“ Alberta Mušehjana, a u svom prepevu na srpski jezik.

Peđa Mijanović, student bogoslovskih nauka u Jerevanu, uputio je podršku svojim profesorima i prijateljima u Jermeniji na srpskom i jermenskom jeziku.

'’I ja sam dobio izuzetnu čast da budem deo ovog divnog i dostojanstvenog skupa, te da se obratim velikom jermenskom narodu, a zbog iskazanog poštovanja i prijateljske ljubavi prema Jermeniji u objavljenim tekstovima o srpsko-jermenskom zajedništvu na portalu Slobodna Hercegovina'’, rekao je on.

'’Podsetio sam zbog čega je nama Srbima odista važno i pohvalno biti jermenski prijatelji, te da braneći istinu, dostojanstvo i slobodu mi branimo sebe, Hram Svetog Save, Kosovo i Metohiju! Ispred najvećeg srpskog pravoslavnog hrama na svetu pozvao sam se na Svetog Savu, koga su preci današnjih Jermena ugostili u njihovoj drevnoj zemlji pre više od osam vekova. Mi ovo gostoprimstvo želimo pamtiti i poštovati'’, dodao je govornik.

Program je uspešno vodio dr Luka Joksimović-Barbat.

Na kraju je javnosti upućeno zajedničko obraćanje učesnika ovog skupa, kao pisma prijateljstva jermenskom narodu, a koje prenosimo u celini:

'’Srpski narod, nad kojim su samo u 20. veku izvršena tri genocida, najbolje oseća i razume jermensku stradalnu prošlost, nemirnu sadašnjost i neizvesnu budućnost. Mi pamtimo, a novo vreme bezličnosti i bespravlja ne voli one koji čuvaju živo iskustvo!

Istorija nije politika, prijateljstvo nije interes, to jest zajam uz kamatu – istorija je potvrda u vremenu, a prijateljstvo zavet na svetinji! To nam je predao Sveti Sava – to i posle osam vekova pamtimo i sledimo!

Mi ovde okupljeni, Jermeni i prijatelji jermenskog naroda u Srbiji, iz drevnog i hrabrog Beograda, ispred Hrama Svetog Save Srpskog, poručujemo jermenskom narodu da ga istinski podržavamo u njegovoj pravednoj borbi za slobodu, narodno jedinstvo i odbranu svete jermenske zemlje! Mi pamtimo Vašu žrtvu za odbranu srpskog Kosova i Metohije u međunarodnim ustanovama!

Hrabrost i sloga čuvaju istinu, dostojanstvo brani život! Ostanite dostojanstveni na zemlji koju naslediste od predaka, ostanite pravedni u zakonima koje osveštaste slavom!

Imaće Vas ko slediti! Pravedni svet u Vas gleda!'’.

Kako je Austrija uništila proizvodnju turskih dronova Bajraktar, saznajte OVDE.

Izvor: Slobodna Hercegovina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA