Najnovije

Uzeli su ruski T-54, prepravili ga u robota sa kamerama i sistemom za navigaciju i dobili Terminatora (FOTO/VIDEO)

Kina ima hiljade starih tenkova, kopija sovjetskih vozila. Iako su mnogi modernizovani novim oružjem i poboljšanim sistemima za upravljanje vatrom, ipak se nalaze u jedinicama nižeg ranga.

Tip 59 (Foto: Jutjub printskrin)

ZTZ-59 je kopija sovjetskog T-54, a ušao je u redove kineske vojske još 1959. S obzirom da još uvek poseduju ogroman broj tih zastarelih vozila, Kinezi su odlučili da im pruže novi život.

Kakvo je to kinesko oružje budućnosti pogledajte OVDE.

Stvoreno je više novih verzija ZTZ-59, a svima je zajedničko da su prepravljeni na način da mogu da funkcionišu bez vozača.

Preko videokamera operateri mogu da upravljaju sistemom pomoću džojstika. Kako i kod ostalih vozila bez vozača, potencijalne nadogradnje mogu ponuditi još veću autonomiju.

 

Dok robot-tenkovi deluju kao nešto sa ratišta naučne fantastike, konkretna svrha ovih vozila je da predstavljaju pokretne mete za vežbe i ciljanje. Vozila u pokretu predstavljaju realističnije ciljeve za protivtenkovske projektile i artiljerijske posade. Sama činjenica da ZTZ-59 nije opremljen automatskim topovskim punjačem ukazuje neće učestvovati u bitkama.

Od 2014. pojavila se serija fotografija koje prikazuju konvertovana kineska oklopna vozila, koja su prepravljena u autonomne robote s kamerama i sistemom LIDAR za navigaciju.

 

 

Kina nudi i manje robote opremljene automatkim oružjem za izvoz, a uložila je i velika sredstva u razvoj robota s nogama. Dok je robotizovani tenk ZTZ-59 za sada isključivo neborbeno sredstvo, samo je pitanje vremena kada će Narodnooslobodilačka armija, poput svih ostalih velikih oružanih snaga, početi koristiti ta i u borbene svrhe.

 

Izvor: Kurir.rs/Net.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA