Najnovije

UKRAJINA KUPUJE ESKADRILU AMERIČKIH LOVACA: Lokhid Martin umesto migova

Ukrajina planira da kupi eskadrilu američkih lovaca do 2035. godine.

F-35 (Foto: Pixabay)

Istovremeno, malo je verovatno da će u Ukrajini u bliskoj budućnosti biti moguće stvoriti sopstveni borbeni avion, izjavio je komandant vazduhoplovstva oružanih snaga Ukrajine general-pukovnik Sergej Drozdov u intervjuu za ukrajinske medije.

Prema njegovim rečima, potrebno je najmanje 10 godina i 10 milijardi dolara da bi se stvorio prototip sopstvenog borbenog aviona.

„Ukrajina verovatno neće uspeti da stvori borbeni avion - multifunkcionalni lovac u bliskoj budućnosti. Za ovo nemamo, prvo, odgovarajuću naučnu bazu, nemamo proizvodne kapacitete, iskustvo. Ukrajina može da proizvodi samo vojno-transportne avione “, objasnio je Drozdov.

S tim u vezi, oružane snage planiraju da avionsku opremu kupe u inostranstvu, od „partnerskih zemalja“, posebno iz Sjedinjenih Država.

„Govorimo o jednom tipu višenamenskog lovca, koji će naknadno zameniti sve tipove borbene avijacije sovjetske proizvodnje: lovce, jurišne letelice, bombardere.

Naravno, vazduhoplovstvo bi takođe želelo da ima modernu tehnologiju, poput američkog F-35, naši piloti sanjaju da lete takvim avionima “, rekao je ukrajinski general-pukovnik.

Dodao je da je Poljska, uprkos činjenici da su odavno saveznik Sjedinjenih Država i punopravna članica NATO-a, tek sada uspela da počne pregovore o prijemu lovaca F-35.

„Inače, Poljaci su išli upravo ovim putem, i pored MiG-29 imaju F-16.

Takvo iskustvo Poljske bilo bi najprihvatljivije i za nas: da primimo eskadrilu lovaca i stavimo je u službu jedne od brigada taktičke avijacije vazduhoplovstva “, kaže komandant vazduhoplovstva.

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo da bude problema sa prekvalifikacijom letačkog osoblja, ali ne treba zaboraviti na poteškoće u obezbeđivanju inostrane opreme odgovarajućom tehničkom bazom, servisom i tehničkom podrškom aerodroma.

Kako Rusi uništavaju proturske ekstremiste, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA