Najnovije

Venecuelanski naučnici razvili lek koji uništava 100% koronavirus bez neželjenih efekata

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je saopštio da je njegova zemlja razvila „visoko efikasan antivirusni lek“ koji desetkuje koronavirus bez ikakvih neželjenih efekata. Lek će biti predstavljen SZO-u na potvrdu, dodao je on.

Ilustracija (Foto: pixabay. com /Pravda)

„Želim da kažem da je Venecuela razvila lek koji uništava 100 posto koronavirusa“, rekao je Maduro, opisujući ga kao „visoko efikasan antivirusni lek“.

Napravio ga je Venecuelanski institut za naučna istraživanja (IVIC), koji je poslednjih šest meseci radio na leku protiv virusa, dodao je Maduro.

Lek se zasniva na molekulu nazvanom TR-10, koji je izolovan i kada se suprotstavi virusu, dokazao je njegovu apsolutnu efikasnost, ustvrdio je Maduro.

Maduro je rekao da su studiju već pregledali stručnjaci i naučnici i da će biti predstavljena Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) kako bi mogla potvrditi ove nalaze.

Dok je promovisao potencijalni proboj u terapiji protiv koronavirusa, Maduro je rekao da se Venecuela raduje „pružanju ovog tretmana svetu“, čestitajući IVIC-u na „ovom velikom doprinosu čovečanstvu“. Masovna proizvodnja leka biće olakšana putem „međunarodnih saveza“, rekao je on, bez dodatnih elaboracija.

Novorazvijeni lek je potpuno siguran, navodi Institut, insistirajući da „ne utiče na zdrave molekule u telu“ i da ne rezultira nikakvim neželjenim efektima.

Studije su sprovedene na virusnim ćelijama izolovanim od venecuelanskih pacijenata sa koronavirusom, rekla je Gabriela Himenez, ministar nauke i tehnologije.

Molekul je derivat ursolne kiseline, koji je „pokazao stopostotnu inhibiciju replikacije virusa in vitro [izvan živog organizma]“, rekla je ona.

Ranije ovog meseca, Venecuela je postala prva latinoamerička država koja je dobila rusku vakcinu "Sputnik V". Očekuje se da će oko 2.000 ljudi biti imunizovano u Venecueli u okviru faze III. Registrovana je u Rusiji u avgustu, što je čini prvom registrovanom vakcinom protiv koronavirusa na svetu.

Izborom Čomićke za ministarku Vučić se ruga narodu! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA