Najnovije

DF PRIHVATIO KRIVOKAPIĆEVU PONUDU: Evo koje resore traže

Lideri Demokratskog fronta i SNP-a, Andrija Mandić, Milan Knežević, Nebojša Medojević i Vladimir Joković načelno su prihvatili ponudu mandatara Zdravka Krivokapića, o pođeli resora, saznaje Borba.

Mandić i Knežević (Foto: Jutjub)

Oni su večeras pismeno obavestili mandatara da su spremni da se odreknu ministarstva nauke, iako im je i to ponuđeno, kao znak dobre volje da se Vlada što pre formira i da to ministarstvo pripadne nestranačkoj ličnosti.

- Rukovođeni interesima građana koji su glasali za naše stranke i procenjujući aktuelni politički trenutak kao veoma važan za sastavljanje nove Vlade Crne Gore, u današnjim razgovorima koje smo vodili zaključili smo sledeće:

- I pored toga što je vaša ponuda našim strankama za učešće u Vladi umanjena za jednog člana, u odnosu na ponudu koju ste nam dali 21. oktobra, mi smo odlučili da je načelno prihvatimo i da krenemo u predviđenu unutarstranačku proceduru provere takve naše odluke i eventualnog izbora naših kadrova na te funkcije.

Naš načelni dogovor podrazumeva da će Nova srpska demokratija imenovati predstavnike za  sledeće resore: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo pođelom MORT-a).

- Pokret za promene imenovaće predstavnike za sledeće resore: potpredsednik za demokratsku tranziciju i reforme i Ministarstvo prosvete.

- Demokratska narodna partija imenovaće predstavnike za sledeće resore: Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave.

- Socijalistička narodna partija će imenovati svoje predstavnike za sledeće resore: Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih.

Zajednički smo odlučili da Vam vratimo ponuđeno Ministarstvo nauke, da slobodno raspolažete sa njim, onako kako smo vam prepustili i druge dve najvažnije funkcije u Vladi, Ministarstvo finansija i Generalnog sekretara Vlade.

Što se tiče nas, to ministarstvo možete slobodno da ustupite nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mesto u Vladi ili da ga date nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatrate da je adekvatno rešenje za taj resor.

I ovim činom vraćanja ministarstva koje nam je ponuđeno, što je, priznaćete, retkost u političkoj praksi, želimo da poručimo ukupnoj javnosti da nama nisu važne fotelje već principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima, saopštili su lideri DF-a i SNP-a.

Naveli su da ne sumnjaju da - ćete prilikom izbora za ove funkcije koje smo vam prepustili izabrati pogodne kandidate, vodeći računa o visokoj stručnosti, rodnoj ravnopravnosti, kao i regionalnoj zastupljenosti, ali nama je najvažnije da povedete računa o istorijatu tih osoba.

-Ne bi želeli da ovim važnim funkcijama budu nagrađeni oni koji su bili ranije uvezani i spregnuti sa bivšim režimom.

O konačnosti ove odluke, kao i imenima kandidata, izjasnićemo se naknadno, nakon sprovedenih, obaveznih stranačkih procedura. Kao što vam je poznato, demokratija ne poznaje pravila izbora ministara po formuli „ko prođe na pismenom biće pozvan na usmeni“, ali  je zato nemoguće zaobići osnovni demokratski mehanizam izjašnjavanja organa stranaka koje čine parlamentarnu većinu po ovako važnom pitanju izbora nove Vlade.

Predsednik SNP-a, Vladimir Joković posebno naglašava da je za njega, u krajnjem, jedino važna odluka GO SNP-a, stoji u pismu četvorice lidera, prenosi Borba.

Više o Krivokapićevoj ponudi pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti/Borba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube