Najnovije

LUKSUZNO SRPSKO ORUŽJE: Namenjeno za svetske diplomate, političare, umetnike i bogate kolekcionare (VIDEO)

Lovačko i sportsko oružje, karabini, pištolji za ličnu upotrebu i drugo oružje sa „potpisom“ gravera fabrike nalazi se u vlasništvu poznatih svetskih državnika, ambasadora, umetnika, političara, glumaca, sportista, čuvenih kolekcionara od Bliskog istoka i Rusije, pa do Londona i Amerike. Kombinacijom plemenitih metala sa čelikom izrađuju se reljefne slike, najčešće motivi iz lova.

CZ 99 (Foto: Jutjub)

Majstori graverskog zanata su obučili narednu generaciju darovitih „Zastavinih” majstora, po istoj metodi kako su učili od Nemaca. Oni su potom po posebnim narudžbinama izrađivali umetnički oblikovane gravure na metalu i rezbarije na drvenim delovima oružja. U metalne delove oružja često se intarzijom nanose plemeniti metali zlato i srebro što, osim umetničkog utiska, oružju znatno uvećava vrednost. Jedno kompletno oružje (metal i drvo) gravira i rezbari jedan majstor graver.

Zastava oružje, šezdesetih godina prošlog veka,već ima svog prvog gravera oružja, kada se tim poslom bavio majstor Miloš Okiljević. Posle njega, gravure na oružju u fabrici, radio je samo Zdenko Perhinek, poreklom Slovenac. Uglavnom je koristio foto hemijsku metodu, a vrlo malo ručnu gravuru. Osamdesetih godina 20. veka,„Zastavi oružje” je po prvi put, kupcima ponudila luksuzne, gravirane verzije pištolja.

U Fabrici su 1977. godine izabrali petoricu likovno najtalentovanijih puškara (Zdenka Perhineka, Radivoja Lazića, Dragomira Milojkovića, Novicu Prokića i Ranka Babića) i poslali ih u jedan od najstarijih evropskih centara – Suhl – na obuku u ručnoj gravuri. Majstori su relativno brzo savladali nemački stil, te primenu arabeske i lovačke gravure, a pristupili su i razvoju autohtone šare, arabeske, u koju je ukomponovan niz elemenata iz nacionalnog folklora.

Kako je Austrija spustila Bajraktare na zemlju, pročitajte OVDE-

Izvor: Zastava Arms

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA