Najnovije

Vučić napravio zaokret, izbacio proruske ministre iz Vlade

Tradicionalno dobri odnosi sa Ruskom Federacijom kojima se hvalila gotovo svaka vlast u Srbiji, ovoga će puta biti na najvećem testu do sada. To se može zaključiti na osnovu sastava nove Vlade i čišćenja “ruskih kadrova” kroz koje je prošla. Otkazivanje ranije najavljene posete Vladimira Putina i potpisivanje Vašingtonskog sporazuma očigledno su doprineli zatezanju odnosa između dveju država, zbog čega je Moskva sve dalja od Nemanjine 11.

Vučić i Putin (Foto: kremlin.ru)

Odluka Aleksandra Vučića da svojim koalicionim partnerima iz SPS smanji broj ministarskih mesta u Vladi Srbije sa četiri na dva – Ministarstvo prosvete(plus potpredsednička funkcija) i ministarstvo bez porftelja, predstavlja najnoviji udar na “ruske igrače” u Vladi Srbije.

A da je udaljavanje od Moskve postala nova realnost, pokazuje i neizvesna sudbina dosadašnjeg ministra bez protfelja zaduženog za inovacije Nenada Popovića, koji je unutar koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke važio za jednog od najbližih ljudi zvaničnom Kremlju.Vašingtosnki sporazum – kamen spoticanja

U sporazumu koji su u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa potpisali prvi čovek srpske države Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, navodi se da će Beograd i Priština diversifikovati svoje zalihe energije, što predstavlja direktan otklon od Rusije.S obzirom na to da Moskva i Vašington godinama vode trku za uticajem nad prostorom Balkana, kasnija odluka predsednika Rusije Vladimira Putina da ne dođe u najavljenu posetu Beogradu, može se tumačiti signal vlastima u Srbiji da postoje problemi i da odnosi više nisu “idilični” kao što su bili ranije.

Jakšić: Uticaj Moskve postao ograničen

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ističe da je sporazum u Vašingtonu, kojim je Srbija po prvi put i zvanično napravila otklon od zvanične Moskve, defitinivno uticao na sastav nove Vlade.

“Iako vlast u Srbiji želi da najavljenu posetu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova predstavi kao dokaz dobrih odnosa, to nije slučaj. On dolazi iz suprotnih razloga i sa namerom da popravi narušene odnose. NJegova namera je da u razgovoru sa vlastima u Srbiji dobije informaciju do koje će mere ruski uticaj funkcionisati u narednom periodu”, napominje Jakšić.

Prema njegovim rečima, srpska vlast ne može sebi da dozvoli luksuz dodatnog zaoštravanja odnosa sa Rusima, te da će se u narednom periodu truditi da poravna načinjenu štetu.

avrovu zbog čega su napravljeni ustupci Sjedinjenim Državama”, navodi naš sagovornik.

Stojanović: Odlazak Popovića može da bude politička poruka

Prema mišljenju politikologa Bobana Stojanovića, izbor kadrova u Vladi Srbije, gde je primetno manje političara koji su bliski zvaničnoj Moskvi, jeste slanje određene poruke, ali treba sačekati konačnu odluku da li će Nenad Popović, kao neko ko je “ruski čovek”, biti deo nove Vlade Srbije.“Treba sačekati da vidimo kako će se stvari ubuduće razvijati. Verovatno je to određena politička poruka, ali meni se više čini da SNS preuzima određene sektore koji su finansijski interesantni svima”, navodi Stojanović.

Zorana Mihajlović preuzima energetiku od SPS

Dosadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u novoj Vladi Srbije će preuzeti ministarstvo energetike, koje je vodila u periodu od 2012. do 2014. godine. Upravo je njen odlazak sa tog mesta pre šest godina percipran kao namera ruske strane da iz ovog, za njih veoma važnog resora u srpskoj administraciji, sklone političarku koja važi za “američkog čoveka”. Do sada je ovim ministarstvom rukovodio Aleksandar Antić iz Socijalističke partije Srbije, te se tako vraćanje Mihajlović na čelo ovog resora tumači kao još jedan potez u pravcu udaljavanja Beograda od zvaničnog Kremlja.

Izvor: Nova

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA