Najnovije

"POLICIJA ĆE PUCATI AKO BUDE POTREBNO!": Ministar Belorusije o protestima

Ministar unutrašnjih poslova Belorusije Juri Karajev upozorio je danas da vlasti neće oklevati da upotrebe bojevu municiju protiv demonstranata, ukoliko to bude neophodno da bi se ugušili protesti protiv reizbora Aleksandra Lukašenka za predsednika, koji traju više od dva i po meseca.

Minsk. (Foto: Jutjub)

- U toku je rat. Bilo je otvorenog i nesumnjivog vršenja pritiska, podstaknutog nežnjivošću i nedostatkom straha - rekao je Karajev u danas objavljenom intervjuu za Jutjub.

On smatra da je policija bila previše tolerantna prema učesnicima protesta i poručio da će zauzeti oštriji stav.

Karajev je istakao da je veliki broj policajaca povređen tokom nemira, koji su izbili posle izbora, prenosi AP.

Naglasio je da će policija nastaviti da se uglavnom oslanja na nesmrtnosno oružje, ali je upozorio da će upotrebiti vatreno oružje ako se suoči sa nasilnom reakcijom demonstranata.

- Jedan policajac je skoro ubijen, davili su ga, a on je samo ispalio hice upozorenja u vazduh - naveo je Karajev, dodajući da je preneo policajcima da njihovi životi zavise od toga "koliko brzo povuku pištolj".

U odvojenom saopštenju, državni tužilac Belorusije saopštio je da je njegova kancelarija otvorila 657 krivičnih istraga zbog nasilja prema policiji.

On je dodao da neke od tih oistraga uključuju optužbe za terorizam.

Opozicija najavila osnivanje nove strukture

Beloruska opozicija je najavila osnivanje nove organizacione strukture, Narodnog anti-kriznog direktorata (PAD), čija uloga bi trebalo da bude stabilizacija situacije u zemlji ukoliko opozicija uspe da svrgne s vlasti predsednika Aleksandra Lukašenka.

Ovo je saopštio Pavel Latuško, član upravnog odbora Koordinacionog saveta, osnivač novog tela koji se proglasio i njegovim liderom, preneo je TASS.

Latuško je predočio da će se nova organizacija opozicije baviti sledećim, važnim pitanjima: kako otkloniti uzroke krize, kako konačno pokrenuti društveni dijalog, kako oporaviti ekonomiju i kako uspostaviti vladavinu prava.

On je ukazao da je ovo telo osnovano za buduće pregovore, kao i da bi trebalo da "rešava probleme u Belorusiji do sledećih izbora".

Jermeni pokazali snimak uništenja turskih plaćenika! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA