Najnovije

TURCI, ČUVAJTE SE! Ameri lovce F-35 daju Grčkoj!

Sjedinjene Američke Države odlučile su da prodaju lovce F-35 namenjene Turskoj njenom protivniku – Grčkoj, izveštava „Grčki siti tajms“.

F-35 (Foto: Jutjub)

Američki državni sekretar Majk Pompeo doleteo je u Atinu kako bi razgovara o ovom pitanju. Planirano je da se isporuči ukupno 20 aviona, od kojih je šest ranije bilo namenjeno Ankari. Grčka će takođe kupiti šest lovaca „Rafal“ od Francuske.

O ovoj temi se već raspravlja u američkom Senatu, nakon što je turska strana kupila protivavionske raketne sisteme S-400 od Rusije. SAD razmatraju i premeštanje američke vojne baze „Indžirlik“ iz Turske na ostrvo Krit.

Portparolka američkog Stejt departmenta Morgan Ortegus je ranije u oktobru upozorila Tursku na ozbiljne posledice ukoliko kupi ruske raketne sisteme S-400. Prema njenim rečima, Vašington se nada da sistemi neće biti korišćeni i to jasno stavlja do znanja.

Testiranja ruskih sistema PVO održana su 16. oktobra u Turskoj. Lansirane su tri rakete koje su uspešno presrele tri cilja. Pretpostavlja se da su ciljevi turskog S-400 „Triumf“ bili dronovi „Banše“ britanske proizvodnje.

Avioni iz Moskve sleću na batajnički aerodrom, nose poklone od Putina! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA