Najnovije

CRNO NAM SE PIŠE! DRAMATIČNO UPOZORENJE STRUČNJAKA IZ KRIZNOG ŠTABA: Karantin već od sledeće nedelje?

Pred nama je sedam loših dana. Doći će do povećanja smrtnih ishoda i tek ćemo sledeće sedmice brojati mrtve.

Vanredno stanje u Srbiji (Foto: Ministarstvo odbrane)

Epidemiolog Predrag Kon izrekao je juče ovo dramatično upozorenje, koje se, nažalost, ukrstilo sa najgorim danom od početka epidemije virusa KOVID-19 u Srbiji. Brojke su doslovno eksplodirale, pa je za 24 časa otkriveno čak 1.328 pozitivnih, što je rekordan broj. Istovremeno, koronavirus odneo je još pet života.

Doktor Kon je rekao da je u Beogradu došlo do eksponencijalnog rasta broja zaraženih i da je počelo ubrzano punjenje bolnica.

- Najznačajnije je da se to sada zaustavi. Moramo shvatiti da mere koje su donete kao obavezne zaista moraju da se sprovode - objasnio je Kon i na pitanje da li se razmišlja o uvođenju drastičnih mera poput policijskog časa, karantina i zabrane kretanja odgovorio:

- Ukoliko broj zaraženih virusom korona nastavi da raste eksponencijalno, ne može da se sedi skrštenih ruku. O tome mora da se promišlja. Mora se vrlo jasno označiti koji bi to trenutak bio kada bi takve mere trebalo uvesti.

Pitanje progresije

Da je juče bio najteži dan za Srbiju, ali i da postoji mogućnost posezanja za najoštrijim restrikcijama, potvrdio je i predsednik Aleksandar Vučić. On se obratio javnosti nakon susreta sa direktorima KOVID bolnica.

- Još nije situacija za paniku, ali jeste za ozbiljnu brigu. Sve je više ljudi na respiratorima i u bolnicama. U poređenju sa drugim zemljama u svetu i u regionu, stvari i dalje držimo pod kontrolom, ali moramo biti ozbiljniji u sprovođenju postojećih mera. Brojevi će, nažalost, da rastu, ali borićemo se da rastu aritmetičkom, a ne geometrijskom progresijom. Srbija ne želi da uvodi zabranu kretanja i policijski čas jer hoće da sačuva ekonomiju, ali će to učiniti ako bude došla do ivice ambisa - poručio je Vučić.

Kako je rekao šef države, situacija je posebno teška u Beogradu i Kragujevcu.

- U Beogradu otvaramo novih 30 ležajeva u "Dragiši Mišoviću", sa novim ležajevima krećemo i na intenzivnoj nezi u Zemunskoj bolnici - istakao je on.

Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike, rekla je takođe da broj pacijenata dramatično raste i upozorila da kada tako počne, teško je stvari vratiti na ranije stanje.

Sve brže se širi

Imunolog Srđa Janković poručio je da je u toku borba da se održi kontrola nad tokom epidemije i da je to najvažnije pitanje. On je veći broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom i na respiratoru ocenio kao nešto što je očekivano.

- Onog trenutka kada smo imali porast broja obolelih morali smo da očekujemo i drugi podatak, koji je mnogo tragičniji - rekao je Janković.

U sličnom tonu govori i vojvođanski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

- Situacija u Srbiji iz nepovoljne prelazi u izuzetno nepovoljnu. Iako se bolnice pune sporijim tempom nego u prethodnom periodu, treba da budemo ozbiljno zabrinuti. Situacija u okruženju i Evropi je potpuno van kontrole. Virus ulazi u period koji mu omogućava da se brže širi - izjavio je Gojković i upozorio da najviše zaraženih dolazi sa raznih proslava.

Svima u zdravstvu po 10.000 dinara

Svih 120.000 zdravstvenih radnika dobiće jednokratnu pomoć u visini od 10.000 dinara, najavio je juče Vučić. Istakao je i da će oni od 1. januara imati najveće povećanje plata u odnosu na druge kategorije zaposlenih u javnom sektoru.

- Imali smo konferencijski razgovor sa Ministarstvom finansija. Dogovorili smo se da svih 120.000 zdravstvenih radnika dobije jednokratnu pomoć od po 10.000 dinara - objasnio je šef države i konstatovao da time pokazujemo opredeljenje da brinemo o zdravlju građana.

Otkrivamo: Kazne ostaju 5.000 dinara

Mada se proteklih dana spekulisalo da će kazne za nepoštovanje mera biti možda i duplirane, prema informacijama našeg lista, od toga neće biti ništa. Novina je da će mandatne kazne na licu mesta moći da izriču komunalni milicajci i redovna policija, ali one ostaju 5.000 dinara. Ukoliko se plati u roku od osam dana, onda je kazna 2.500 dinara.

Zaražen i dr Stevanović

Koronom je zaražen i Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu. To je juče obelodanio predsednik Vučić, koji je rekao da je Stevanović u izolaciji kod kuće jer nije želeo da nekome zauzima mesto u bolnici. Šef države rekao je i da je telefonom razgovarao s njim.

Doktor Stevanović postao je miljenik nacije još u prvom talasu epidemije. Lavovski se tada, a tako je i nastavio, borio za svakog pacijenta. Na klinici je provodio i po 14, 16 ili 18 sati dnevno, bez dana odmora.

Pogledajte OVDE šta su nam poslali Rusi.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA