Najnovije

VUČIĆEV METOD VLADANJA: Vanrednim izborima do apsolutne moći

Uprkos činjenici da vladajuća partija ima stabilnu skupštinsku većinu, tek formirana Vlada ima skraćen rok trajanja. Zbog toga će Srbija ponovo morati na vanredne izbore, što će biti treći put od dolaska naprednjaka na vlast, a sve sa ciljem da se dodatno učvrsti vlast Srpske napredne stranke.

Vučić (Foto: Jutjub)

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će nova Vlada biti kratkog roka i da će novi izbori biti zakazani najkasnije u aprilu 2022. godine. 

Najava novih izbora došla je svega četiri meseca nakon “istorijsko ubedvljive” pobede SNS na parlamentarnim izborima održanim u junu ove godine. Naprednjaci su nakon prebrojavanja osvojili 60, 65 odsto glasova, a uz njih u parlament su od većinskih stranka ušli samo SPS sa 10,38 odsto osvojenih glasova i SPAS Aleksandra Šapića, koji je prešao prag ranije spuštenog cenzusa sa 3,83 procenta podrške građana.

Zajedno sa Socijalistima i Šapićevom strankom, naprednjaci su formirali koncentracionu Vladu Srbije, ali očigledno da to nije bilo dovoljno za četiri godine mandata. Izostanak opozicije u Skupštini, želja da se odbrani Beograd ili pak packe iz Evrope zbog regularnosti izbornog procesa, navele su lidera SNS da pokrene još jedan vanredni izborni proces, treći put tokom osam godina vlasti.

2014 – Vreme “polaganja računa” pred narodom

Nakon pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2012. godine, Vladu Srbije formirali su naprednjaci u koaliciji sa socijalistima i Ujedinjenim regionima Srbije. Kabinet u Nemanjinoj 11 vodio je danas aktuelni predsednik Skupštine Ivica Dačića, dok je Aleksandar Vučić bio prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane. Popularnost koju je Vučić stekao, pre svega hapšenjem biznismena Miroslava Miškovića, navela je lidera naprednjaka na ideju da predloži održavanje vanrednih parlamentarnih izbora nepune dve godine nakon formiranja vlade, iako je skupštinska većina delovala prilično stabilno. 

“Došlo je vreme da se polože računi pred narodom”, rekao je Vučić na Predsedništvu SNS u januaru 2014. godine, najavljujući tako održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Tom prilikom, Vučić je objasnio da reforme moraju da idu brže, te da mu je Dačić nudio mesto premijera, ali da on nije želeo da prihvati tu funkciju pre nego što se narod izjasni.

Svoju reč narod je dao 16. marta 2014. godine, a naprednjaci su tada osvojili 48, 3 odsto glasova (duplo više u odnosu na izbore održane dve godine ranije) i Vučić je postao premijer.

Novi izbori – nova “potreba za stabilnošću” 

Već u januaru 2016. godine stigla je najava novih izbora, iako većina koja je podržavala Vladu Srbije nije bila upitna. Ponovo pod izgovorom reformi, ponovo nakon sastanka sa stranačkim kolegama, Aleksandar Vučić donosi odluku da se izlazi na birališta.

“Dragi prijatelji, moja odluka, a ne poziv, je da idemo na izbore i da idemo u pobedu za budućnost Srbije”, rekao je Vučić na Glavnom odboru SNS.

Na ponovljenim izborima, naprednjaci su napravili gotovo identičan rezultat, osvojivši 48, 25 odsto glasova.

To je ujedno bio i treći put za nepune četiri godine da su građani izlazili na izbore, a sve radi potvrde aposlutne vlasti Srpske napredne stranke.

Vučić ima pakleni plan, Srbija će da primi najviše vakcina! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA