Najnovije

''DECA PEVAJU NACIONALISTIČKE I MILITANTNE STIHOVE'': Mališani srbuju, a režim ih napada (VIDEO)

Danica Crnogorčević, koja izvodi duhovnu i tradicionalnu muziku, nedavno je na svom Instagram profilu, sa 20-ak hiljada pratilaca, organizovala takmičenje za decu.

Crna Gora (Foto: Jutjub)

„Poštovani pratioci, ovih dana dobijamo mnogo snimaka dečice koja pevaju pesmu ‘Veseli se srpski rode’. Tim povodom organizujemo malo takmičenje, te nam snimke vaše dečice šaljite u DM. Snimak koji bude imao najviše lajkova dobiće na poklon CD i knjigu“, navela je Crnogorčević u objavi na društvenim mrežama.

Na njenom Instagram nalogu, proteklih dana, objavljeno je desetine snimaka divne dece koja pevaju rodoljubivu pesmu „Veseli se srpski rode“.

Međutim, ono što je zabrinulo Antenu M nije samo to što su deca pevala pjesmu o srpkom rodu, već im je „oči bola“ i trobojka, kao i ikone koje su nazvali „ostalom pratećem ikonografijom manifestacija koje je poslednjih meseci organizovala Srpska crkva u Crnoj Gori“.

Oni navode da se na snimcima, „uz maloletne pevače ovih militantno-nacionalističkih stihova, pojavljuju čak i bebe stare svega nekoliko meseci!“

Šokirani novinari Antene M očigledno da nisu navikli da se deca vaspitavaju u duhu pravoslavlja koji promoviše veru i ljubav nasuprot ustaškim pesmama i otvorenom fašizmu koji se konstantno upire prema srpskom narodu u Crnoj Gori – pa projektuju svoje osobine na decu koja se pojavljuju na takmičenju naše Danice Crnogorčević.

Oni su militantnim stihovima proglasili istinske patriotske stihove pesme koji ne pozivaju ni na mržnju ni na krvoproliće, već naprotiv – ljubav, slogu i radost kojom su i sijale veličanstvene litije mesevima unazad na ulicama Crne Gore.

LJubav i sreća izgleda da najviše boli, pa se „brižni medij“ Antena M obratila se na više adresa pitanjima – jesu li pozivanjem dece da učestvuju u takmičenju ove vrste i objavom snimaka prekršena prava deteta, kako komentarišu takmičenje ove vrste, je li reč o zloupotrebi dece u političke svrhe i ukoliko jeste, kako će reagovati.

I reagovalo je, ni manje ni više Ministarstvo za ljudska i manjinska prava – ono isto ministarstvo koje je dozolilo da Srbi u Crnoj Gori budu građani trećeg reda, da se vrši sistemska diskriminacija srpskog naroda, koje je žmurilo na progon hišćana u Crnoj Gori a što su osudile sve važne međunarodne adrese, ono isto ministarstvo koje nije imalo adekvatne reakcije onda kada je policija bacala suzavac na našu decu i prebijala i hapsila omladinu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Svojevrsni dječiji festival na Instagramu nastavak političkog investiranja u projekat „Ne damo svetinje“

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava poručuju da konkretnu aktivnost treba sagledati i komentarisati pažljivo, jer uključuje složene dimenzije dečijih prava, detinjstva i odrastanja.

„Organizatorka takmičenja nije dovoljno obazriva i reklo bi se da njenu objavu ne prati potrebno i očekivano objašnjenje. Eventualna saglasnost roditelja da im se deca takmiče u pevanju jednog par eekselans političkog i velikonacionalnog teksta nije dovoljna pozitivna legitimacija.

Nijesu navedene ni reference koje potvrđuju sposobnost da upriliči svojevrsni dječiji festival i kapacitete za javni rad sa djecom. Tako je, možda i namjerno, otvoren prostor da se javnost isprovocira ali i da razmišlja o političkim posljedicama (zlo)upotrebe djece odnosno da možda nije suština u dječijem umjetničkom izražavanju koliko u političkoj, velikonacionalnoj i velikodržavnoj propagandi„, navode iz Ministarstva.

Sadržaj pesme, kako kažu iz MLJMP-a, nedvosmisleno ukazuje da je svojevrsni dečiji festival na Instagramu zapravo nastavak političkog investiranja u projekat „Ne damo svetinje“.

„Sada se dodaje inovirani kontekst koji je upitan za decu jer je pitanje koliko ona mogu razumeti ponuđena istorijska, verska, politička i društvena značenja od kojih su mnoga činjenično neutemeljena i neosnovana.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, osuđujući svaki primer iskorištavanja dece u političke svrhe, podržava jačanje zaštite dece i poziva sve društvene aktere i pojedince da odustanu od aktivnosti koje su tipične i svojstvene nacionalističkoj pedagogiji„, navode iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ombudsman kaže nije nadležan, odgovornost na roditeljima

Povodom snimaka objavljenih na Instagram profilu Crnogorečević obratili smo se i Zaštitniku za ljudska prava.

„Pre svega podsećamo da je mandat institucije Zaštitnika da ‘samostalno i nezavisno, na načelima pravde i pravičnosti, preduzima mere za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kada su povređena aktom, radnjom ili nepostupanjem državnih organa, organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, javnih službi i drugih nosilaca javnih ovlašćenja’ (izuzev u slučajevima zaštite od diskriminacije, kada se može postupati i u odnosu na fizička i/ili pravna lica)„, navedeno je u odgovorima.

Pitanje koje „kopka“ Antenu M je, međutim, to da li su roditelji jedini u lancu odgovornosti. U delu dečijih prava, Ombudsman navodi sledeće:

„Dakle, iako su vaša pitanja u vezi sa situacijom koja je izvan granica naše nadležnosti, ona se odnose na oblast dečjih prava, prvenstveno dečje participacije, zbog čega ukazujemo na nekoliko činjenica:

Svaka osoba ima pravo da, shodno pravilima i uslovima koje postoje na određenom društvenom mediju, slobodno dijeli informacije koje želi o sebi. Imajući u vidu da su deca u današnje vrijeme jedni od najvećih konzumenata društvenih medija, to je i očekivano da oni u tim medijima učestvuju u meri u kojoj žele, direktno ili uz učešće roditelja, s obzirom da deca u velikoj meri dele stavove svojih roditelja„, saopštili su iz institucije Ombudsmana.

Novinarima Antene M se nije dopao odgovor pa su zaključili da je možda cinično, ali Zaštitnik ljudskih prava, „ideološko muzički poduhvat Danice Crnogorčević“ stavlja u kontekst epidemije koronavirusa, koja je uticala na to kako deca provode vreme na internetu.

„Situacija izazvana virusom kovid19 uslovila je da su i deca svoje aktivnosti i druženja u mnogom preselila na online prostor i društvene medije, gdje se kroz različite dostupne forme druže, igraju, dijele svoje fotografije/video zapise, pa i učestvuju na takmičenjima.

U ovom slučaju važno je znati principe sigurnog i zdravog korišćenja interneta, u čemu deci treba da pomognu roditelji. Podsećamo da je odgovornost u prvom redu na roditeljima, da vode računa o ličnim podacima koje na internetu objavljuju o svojoj deci, imajući u vidu moguće rizike koji u današnje vreme postoje u digitalnom okruženju„.

Djeca, kako navode, imaju pravo da učestvuju u javnom životu, da svojim riječima iskazuju nešto što misle i osjećaju, da se izražavaju na različite načine, uključujući pjevanje, ples i slične aktivnosti.

„Deca kao subjekti ljudskih prava, u sebi nose i određeni pečat vremena u kojem živimo, te su ona danas sopstvenici velike količine informacija, čitavog mozaika stavova i mišljenja o svakoj mogućoj temi, čemu su izložena od najranijeg uzrasta. Shodno članu 14 Konvencije o pravima deteta UN-a, koju je ratifikovala Crna Gora, dete je titular prava na slobodu mišljenja, savesti i veroispovijesti, a dužnost je roditelja/zakonitih staratelja da usmeravaju dete u ostvarivanju njegovog prava na način koji je u skladu sa razvojem njegovih sposobnosti. Napominjemo da pravo na participaciju, obuhvata i pravo na informaciju i slobodu izražavanja. Sloboda ispoljavanja mišljenja i/ili ubeđenja može da podleže samo onim ograničenjima koja su propisana zakonom i koja su neophodna radi zaštite javne sigurnosti, reda, zdravlja ili morala ili osnovnih prava i sloboda drugih“, navodi se.

Ostanite na mestima, Antena M je obećala da će objaviti i ostale odgovore upućene institucijama a ovim povodom.

Šta je Kusturica rekao o Kosovu, pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA