Najnovije

AMANET MITROPOLITA AMFILOHIJA SRPSKOM NARODU: Jedna želja duhovnog vođe Crne Gore ostala neostvarena

U Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije.

Amfilohije (Foto: Jutjub)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Vreme sahrane još nije objavljeno.

Neostvarena želja mitropolita bila je da na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

Mitropolt je, pre nešto više od mesec dana, podsetio da je u zavetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo NJegoš "dao obijeliti (crkvu)" i da se svake godine po njegovoj zapovesti liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.

- Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vreme njegovog života (1846. godine), na mestu koje je sam obeležio i izričito zaveštao da u njoj bude sahranjen - rekao je tada mitropolit Amfilohije za Politiku.

Svima je poznato NJegoševo autentično zaveštanje, koje glasi: "Ja hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu... To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu".

- Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore - rekao je tada mitropolit Amfilohije.

Kada je reč o izgradnji crkve Svete trojice na Cetinju, mitropolit Amfilohije je podsetio da za to postoji "amanet kralja Nikole“.

Ostaci Petra Petrovića NJegoša se od 1974. godine nalaze u mauzoleju sagrađenom po projektu vajara Ivana Meštrovića, koji je sagrađen na mestu pravoslavne kapele u kojoj je NJegoš bio sahranjen na vrhu Lovćena.

Kada počinje strogo kažnjavanje zbog nepoštovanja mera tokom epidemije i ko će sve biti na udaru pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA