Najnovije

STIGLI BELI ORLOVI: Isporučeni prvi ruski tenkovi T-72 za Vojsku Srbije, naša armija imaće više od 280 oklopnjaka

Vojska Srbije, okončanjem ruske isporuke od 30 tenkova T-72 "beli orao", svrstaće se u evropski vrh tenkovskih sila. U njenom naoružanju naći će se ukupno 280 savremenih tenkova, što je broj približan oružanim snagama Nemačke ili Francuske.

T 72 (Foto: RIA)

U sastavu Vojske Srbije od srede su i ruski oklopnjaci T-72, koji su bez zvanične najave, isporučeni na aerodrom "Pilot pukovnik Milenko Pavlović". Dopremljeni su transportnim avionom "iljušin 74", koji je poleteo iz ruskog grada Anapa, a u Srbiju je doleteo koridorom preko Crnog mora. Prema saznanjima "Novosti", Rusija će u ovoj turi isporučiti 10 tenkova, uz municiju i prateću opremu, namenjenih za obuku, a ostatak je planiran krajem ove ili početkom sledeće godine.

Ruski guseničari deo su paketa naoružanja i vojne opreme za Vojsku Srbije, čija je isporuka dogovorena ugovorom o vojnotehničkoj saradnji dveju država zaključenim 2016. godine. Rusija je Srbiji, osim aviona "mig-29", po osnovu ovog akta, donirala 30 tenkova T-72 i toliko oklopnih vozila BRDM-a.

Tenk T-72, koji će pojačati našu vojsku, pouzdano je i provereno sredstvo ratne tehnike, koji se koristi u armijama širom sveta. Na bazi ovog tenka nekadašnja Jugoslavija razvila je svoju unapređenu verziju, koja je pod oznakom M-84 doživela uspeh i na stranim tržištima. Oklopnjaci koji stižu u Srbiju remontovani su, modernizovani i opremljeni uređajima koji mogu da se koriste i u našim oružanim snagama.

- Tenkovi koje Srbija dobija imaju zajedničku bazu za M-84, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će olakšati njihovu upotrebu u Srbiji - preneo je Sputnjik izjavu ruskog vojnog eksperta Fjodora Boldirjova. - Savremeniji tenkovi Srbiji nisu potrebni imajući u vidu slabosti vojski susednih država.

Srbija je po broju tenkova i njihovom tehnološkom nivou gotovo bez premca u regionu. Poređenja radi, prema evidenciji "Militari balansa", Rumunija na stanju ima oko 400 oklopnjaka, ali svega 50 modernizovanih. Bugarska raspolaže sa oko 90 T-72, dok Hrvatska broji svega 75 guseničara. Ostali su još slabiji - Mađarska ima 44, Makedonija 31 tenk, a Slovenija svega - 14. Vojska Srbije, bez ruske isporuke, ima oko 250 oklopnjaka raspoređenih u četiri tenkovska bataljona u Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Nišu i Vranju. Uz to, srpski M-84 na položajima su u pozadini Kopnene zone bezbednosti i u centrima za obuku.

Uz rame sa Armatom

Tenk T-72 deo je šire familije ratne tehnike čiji je rodonačelnik čuveni ruski tenk-heroj Drugog svetskog rata T-34. Nizom modernizacija i tehničkih usavršavanja stiglo se do višegeneracijske linije tenkova u čijem je središtu oklopnjak kojim se pojačava Vojska Srbije. O njegovim mogućnostima i potencijalu govori i nedavna odluka vojnog vrha Rusije da zadrži i modernizuje moćni guseničar. To praktično znači da će u novom ruku i sa novim uređajima, uprkos uvođenju u naoružanje moćnije "armate" T-72 i dalje biti stub tenkovske moći ruske armije.

Ruska vojska ušla u Jermeniju i isporučila 142 tone misterioznog tereta. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA