Najnovije

RUSKI DOBROVOLJCI DONBASA: Ne vredi odlaziti u Karabah

Na kongresu Saveza dobrovoljaca Donbasa (SDD) u Moskvi razgovarali su o obnovljenom sukobu u Nagorno-Karabahu, kao i potrebi da u njemu učestvuju ruski dobrovoljci.

Donbas (Foto: RIA Novosti)

Kako je izjavio predsednik SDD Aleksandar Borodaj, sukob u Nagorno-Karabahu je od velike geopolitičke važnosti za Rusiju, koja se istorijski suprotstavljala turskom uticaju u regionu. Međutim, na kongresu je odlučeno da je učešće ruskih dobrovoljaca u ratu u Karbahu preuranjeno.

Prema rečima Borodaja, stotine dobrovoljaca se nedavno obratilo rukovodstvu organizacije, koje zanima pitanje: da li je vredno ići u Karabah.

S tim u vezi, rukovodstvo SDD odlučilo je da formuliše zvaničan stav o potrebi da dobrovoljci idu u rat u Nagorno-Karabahu.

Borodaj je podsetio da su Jermeni kao hrišćanski narod dugo bili glavni oslonac Rusije u Zakavkazju.

„A ako se Rusija shvati kao velika regionalna sila, onda je dužna da brani svoje geopolitičke interese koji su stotinama godina bili povezani sa Jermenijom i jermenskim narodom“, rekao je Borodaj..

Pored toga, lider organizacije je zabeležio vekovni strateški i geopolitički interes Rusije za Jermeniju, kao i nedostatak nezavisnosti Azerbejdžana kao države, koja je de fakto satelit Turske, koja je tokom istorije bila u sukobu sa Rusijom.

„Rusija se nije borila ni sa jednom zemljom na svetu više nego sa Turskom. Stoga je istorija odnosa sa Turskom i Azerbejdžanom prilično jednoznačna. Prema tome, stav SDD-a je nedvosmislen. Ali ovo nije podrška Jermenima kao takvima, već podrška ruskim interesima u regionu“, rekao je Borodaj.

Istovremeno je naglasio neke akcije jermenskih vlasti, koje u poslednje vreme teže „nezavisnosti od Rusije“, a Borodaj je jermenskog premijera Nikola Pašinjana nazvao američkim agentom.

Dakle, s obzirom na političku situaciju u Jermeniji, rukovodstvo SDD veruje da u ovom trenutku ruski dobrovoljci ne bi trebalo da idu u odbranu Karabaha.

„Dok Nikol Pašinjan sedi u Jermeniji, dok donosi zakone - pre samo nekoliko dana donesen je zakon o krivičnoj odgovornosti za plaćeničke aktivnosti - vrlo je problematično otići tamo da se borite za Nagorno-Karabah“, rekao je šef Saveza dobrovoljaca Donbasa.

„Žao mi je zbog onih koji sada tamo u Karabahu umiru zbog političkih okolnosti. Oni trebaju i žele da pomognu - pre svega zato što je to u interesu Rusije. Ali uslovi, blago rečeno, nisu još sazreli. Kada shvatimo da su stvoreni uslovi, tada će postojati tim. U međuvremenu, molim sve ruske dobrovoljce da ostanu na svojim mestima, sačekaju i pripreme se“, zaključio je Borodaj.

Zašto su mnogi Putinovi protivnici otrovani ili upucani, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS