Najnovije

ZA KOGA NAVIJA KREMLJ, A ZA KOGA PEKING: Koga Rusija, Iran ili Kina žele u Beloj kući?

Z koga navija Kremlj, a za koga Peking? To su pitanja koja su u glavi američkih obaveštajaca uoči američkih predsedničkih izbora zakazanih za 3. novembar.

Bela kuća (Foto: Pixabay)

Visoki zvaničnici upozoravaju da će strane sile "koristiti prikrivene i otvorene mere uticaja" kako bi pokušale da pokolebaju američke glasače, izdvajajući Rusiju, Kinu i Iran.

Rusija

Kao što se već zna, Rusija je "ukrala scenu" kada je reč o izborima održanim 2016. godine.

Američki obaveštajci veruju da je Rusija pokušala da pokoleba glasanje u korist Donalda Trampa, ukazujući na sastanke njegovog tima i ruskih zvaničnika, sajber napad na predsedničku kampanju Hilari Klinton i demokrata, ciljanje državnih baza podataka i napore da se pojačaju lažni ili stranački materijali na mreži.

Prošlog meseca republikanski panel u Senatu pružio je dalju podršku stavu da je Rusija želela da Tramp pobedi, zaključivši da je njegova kampanja laka meta stranog uticaja, piše BiBiSi.

Što se tiče 2020, ovog puta je Hilari Klinton zamenjena DŽoom Bajdenom. U svojoj proceni, šef Nacionalnog kontraobaveštajnog bezbednosnog centra Vilijam Evanina rekao je da Rusija "koristi niz mera da prvenstveno ocrni bivšeg potpredsednika Bajdena".

Po mišljenju direktora FBI Kristofera Vreja, Rusija nikada nije prestala da se meša. To Moskva negira, a portparol Kremlja je optužbe nazvao "paranojom koja nema veze sa istinom".

Šta kažu kandidati? DŽo Bajden je nedavno upozorio da će postojati "cena" koju će Rusija platiti ukoliko nastavi da se meša, nazivajući Rusiju protivnikom SAD.

Predsednik Tramp je često negirao optužbe protiv Rusije.

Nakon sastanka sa Vladimirom Putinom 2018. godine, Tramp je rekao da je ruski lider rekao da se "Rusija nije mešala".

- Ne vidim razlog zašto bi - naveo je on.

Kina

Istaknuti glasovi u Trampovoj administraciji tvrdili su da upravo Kina, a ne Rusija, predstavlja glavnu pretnju ove godine.

- Video sam obaveštajne podatke. To sam zaključio - rekao je državni tužilac Vilijam Bar.

Evnina navodi da američki obaveštajci veruju da bi Kina više volela da predsednik Tramo, kog Peking smatra nepredvidivim, "ne pobedi ponovo".

Iako postoje navodi da bi Kina mogla da ima "uticaj" na izbore, Peking poriče mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja, rekavši da nije "zainteresovana ili voljna da to učini".

Šta kažu kandidati? Ovog meseca je predsednik Tramp retvitova članak u kom se navodi da se "čini kako Kina favorizuje Bajdena na predsedničkim izborima".

- Naravno da žele Bajdena. Uzeo sam milijarde dolara iz Kine i dao ih našim farmerima i američkom trezoru. Kina bi bila vlasnik SAD da su tu Bajden i Hanter - rekao je Tramp misleći na Bajdenovog sina Hantera.

Američko-kineske veze su na najnižoj grani, dve zemlje se spore oko svega, od korona virusa do nametanja kontroverznog zakona o bezbednosti u Hongkongu.

Bajden pokušava da se odbrani od optužbi predsednika Trampa da je blagonaklon prema Kini. Demokrate tvrde da je Rusija, kada je reč o izborima, najagresivnija.

Iran

Šta kažu službe? Evnina kaže da je Teheran protiv još jednog mandata predsednika Trampa, koji će, kako veruje, rezultirati nastavkom "američkog pritiska na Iran u nastojanju da se podstakne promena režima".

Iranski napori biće, kaže, usredsređeni na "online uticaj poput širenja dezinformacija na društvenim mrežama i recirkulacija antiameričkog sadržaja".

Što se tiče Irana, saopšteno je da je iranska grupa, poznata kao "Fosfor", neuspešno tražila pristup nalozima zvaničnika Bele kuće i predizbornog osobla u periodu od maja do juna ove godine.

Šta kažu kandidati? Iran na američkim izborima nije toliko "važan" kao Rusija ili Kina, kako u pogledu svog mogućeg uticaja, tako i kad je reč o politici.

Predsednik Tramp je vodio agresivnu politiku protiv Irana, povlačeći se iz nuklearnog sporazuma i naredivši ubistvo generala Kasima Sulejmanija.

DŽo Bajden kaže da ova politika nije uspela. On je rekao da postoji "pametan način da budete oštri prema Iranu", obećavajući da će pogurati "destabilizujuće aktivnosti u zemlji".

Šta je stiglo u Jermeniju iz Rusije, saznajte OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA