Najnovije

"NE DIRAJTE SRBE, SVE SU IMPERIJE SRUŠILI!": Predsednik srpskog svetskog kongresa objasnio ulogu Srba na izborima u SAD! (VIDEO)

Srbi su najbolje raspoređena i najuticajnija dijaspora Amerike. Hilari je imala tri miliona glasova više od Trampa, zbog glasova u NJujorku i Kaliforniji, ali Tramp je pobedio glasovima Srba u tri države: Pensilvanija, Milvoki i Viskonsin, gde je odlučivala tesna većina. I Srbi će opet odlučiti izbore, rekao je u intervjuu za produkciju Helmkast predsednik Srpskog svetskog kongresa Zoran Jovičić. 

Zoran Jovičić (Foto: Helmkast)

On je kazao da podržava Trampa, ali podseća da nikome ne treba davati blanko podršku, već uvek tražiti od kandidata da potpišu šta će Srbi dobiti zauzvrat, ali tako nešto nismo uradili. 

- Međutim, mnogi ne vide u kakvu je nevolju Tramp ubacio Prištinu, jer Priština sada mora kao muslimanska „zemlja“ da prizna Izrael i, nešto što je jako opasna stvar, preuzela je obavezu da svoju ambasadu, kakva god da je, prebaci u Jerusalim – ocenio je Jovičić. 

On je poručio da su za njega jermenski i jevrejski narod bratski narodi „koji su doživeli genocid od naših najvećih neprijatelja – Turaka i Nemaca“. 

- Jermenski svetski kongres imao je nesporazume sa jermenskom Vladom jer uporno gura tu priču o genocidu, dok Jermenija pokušava da se ne zamera Turskoj – otkriva Jovičić. 

On je podsetio da je upravo Srpski svetski kongres prvi tražio da se osnuje međunarodni sud za zločine OVK, što se i desilo.

- Sada ceo svet vidi da su oni uhapšeni i ubeđen sam da će oni biti osuđeni – kazao je.

On je spomenuo, kako je rekao, njegovu omiljenu teoriju koja glasi: „Ne dirajte Srbe, sve su imperije srušili“. Na pitanje voditelja da li ćemo srušiti i Ameriku, rekao je, „Eee, tu smo“. 

- Mi smo onda tražili, a zašto da bude samo sud za male narode. Iz te velike borbe je na užas Amerike napravljen Međunarodni krivični sud koji će sada da sudi svim zločinima u svetu. Sad Amerika uvodi sankcije i predsedniku suda i tužiocu i oni su sada veoma nervozni. Jer zamislite, kakav je sad to pravda da se recimo napravi sud samo za mene. I ja kažem: „A, Pera“? Oni kažu: „Pa, za Peru nema sud“. E, ne može tako. Prema tome, svi treba da se upišu u taj Međunarodni krivični sud. I šta je rezultat? jeste li videli koliko je Amerika smanjila intervencije u svetu? – upitao je Jovičić.

Niša Bulatović i Zoran Jovičić. (Foto: Helmkast)

Govoreći o temi stanogradnje, rekao je da Srbija ima najgoru disproporciju mogućnosti kupovine stana. 

- Sve preko pet godišnjih plata smatra se nepristupačnim, a kod nas koliko godina treba prosečnom građaninu da otplati stan? To je neprihvatljivo. Uzrok tome je preskupa dozvola i nedozvoljavanje individualne gradnje. Beograd ima najskuplje dozvole na svetu, najkomplikovanije i ne da privatnu gradnju – rekao je on. 

On je rekao da u svetu ne postoji dozvola za gradnju kuće i da je to kod nas ostatak komunizma. 

- Pozitivan primer kod nas je bio Šešelj, koji je držao samo Zemun. Proglasili su građevinsku zonu, prokopali široke ulice, i rečeno je - može četiri nivoa. I pogledajte sada šta je sada ta Altina. To je prelepi deo grada na kome zavide ovi žuti što su kupili jednoiposobne stanove. Niko nije otišao iz Altine u inostranstvo, i što bi otišao. Imaju kuće, imaju lokale u prizemlju, biznise – otkriva on. 

On tvrdi da je država Srbija bukvalno sprečila glasanje dijaspore. 

- Mi smo se čak žalili i OEBS-u. Koliko bi Srba glasalo da pred svako glasanje iz čitave Srbije svi treba da se prijave u Beogradu, popunjavaju podatke, gde rade, šta rade, i kada dođu na dan glasanja, kažu im, e malo ste se prešli, nije vas se skupilo 100 za glasanje – pita on. 

On se založio za većinski izborni sistem, gde bi svaka izborna jedinica birala svog poslanika u Skupštinu Srbije.

- Svi vlasnici stranaka, a ja ih tako zovem, najviše se boje 250 izbornih jedinica i prave demokratije. Ovo što imamo je akcionarsko preduzeće, jer svaki vlasnik stranke ima procenat glasova koliko ima i on postavlja ljude koje hoće.

On je ispričao i anegdotu kako mu je jedan Englez rekao kako se Srbi u toj zemlji ponašaju kao neko plemstvo, jer se okupljaju u stanovima i stalno nešto slave, a to radi samo plemstvo.

- Objasnio sam mu da je u pitanju slava, a onda rekao: „U pravu si, svi Srbi i jesu plemstvo“ – rekao je Jovičić. 

Ovo su najnoviji podaci o stradalima u Nagorno-Karabahu! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA