Najnovije

SUKOBI NE PRESTAJU! HAOS NA SVE STRANE! Ovo su najnoviji podaci o stradalima u Nagorno-Karabahu!

Prema zvaničnim izveštajima iz Bakua i Jerevana, na azerbejdžanskoj strani je od početka sukoba oko Nagorno-Karabaha poginulo 27, a na jermenskoj 19 civila.

Nagorno-Karabah. (Foto: Jutjub)

Broj civilnih žratava i Azerbejdžanu od početka sukoba porastao ja na 27, dok je 141 civil ranjen, saopštila je danas kancelarija azerbejdžanskog državnog tužioca.

U saopštenju se dodaje da je u granatiranju neseljenih područja oštećeno 63 civilna objekta i 376 stambenih zgrada, prenosi Tass.

Jermenski ministar zdravlja Arsen Torosjan saopštio je da je u Nagorno Karabahu poginulo najmanje 19 civila, dok ih je 80 ranjeno.

Jermenske vlasti u viša navrata su tvrdile da azerbejdžanske snage granatiraju naselja u Nagorno-Karabahu, među kojima i glavni grad nepriznate države Stepanakert različitim oružjem.

Obnovljeni sukobi između Azerbejdžana i Jermenije oko sporne oblasti Nagorno-Karabah ponovo su buknuli 27. septembra.

Borbe azerbejdžanskih i jermenskih snaga su nastavljene duž čitave linije fronta, saopštio je danas portparol azerbejdžanskog ministarstva odbrane Vagif Dargjahli, navodeći da vojska te zemlje ima prednost dok je jermenska vojska pretrpela teške gubitke u ljudstvu i opremi.

Prethodno je, međutim, portparol jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan rekla da je Odbrambena armija Nagorno-Karabaha uništila veliku jedinicu azerbejdžanske vojske.

Dargjahli je danas demantovao navode da je azerbejdžanska vojska izgubila 200 ljudi, tvrdeći da je u pitanju "lažna vest", prenosi Tas s.

On je optužio jermensku stranu da je granatirala položaje azerbejdžanskih snaga duž cele linije fronta, ali i civilne objekte u naseljenim mestima koja se tu nalaze.

Prema njegovim rečima, u granatiranje je bilo i stradalih civila, iako nije precizirao u kojem broju poginulih je reč, kao i koji su infrastrukturni objekti oštećeni.

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je tokom jučerašnjeg dana na Stepanakert ispaljeno preko 100 raketa iz lansirnog sistema „Smerč“.

Prema njegovim rečima, samo pukom srećom nije došlo do većih gubitaka kada je reč o granatiranju prestonice Karabaha, prenosi Sputnjik.

"Izgleda da je razlog zbog čega je azerbejdžanska strana intenzivirala gađanje Stepanakerta jeste što je jermenska vojska uspela da ispuni sve zadatke, da odbije napade i s vazduha i s kopna. Pored toga, azerbejdžanske snage su ponovo pretrpele velike gubitke“, rekao je Arutjunjan.

On je zahvalio dijaspori što je uspela da sakupi čak 50 miliona evra pomoći za Nagorno-Karabah i pozvao jermensku zajednicu koja živi u inostranstvu sa nastavi prikupljanje sredstava koje su neophodne za obnovu gradova nakon „pobede u ratu“.

Asad: Militanti iz Sirije su u Nagorno-Karabahu

Sirijski predsednik Bašar al-Asad rekao je danas da se militanti iz te zemlje bore u sukobima oko Nagorno-Karabaha i ocenio da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan "glavni inicijator sukoba".

"Damask to može da potvrdi", rekao je Asad u intervjuu agenciji RIA Novosti.

On je ocenio i da je Erdogan "glavni inicijator" sukoba.

"Podržava teroriste u Libiji, bio je glavni pokretač i sukoba u Nagorno-Karabahu izmedu Azerbejdžana i Jermenije “, rekao je Asad.

Jeremenija neće učestvovati u "Neraskidivom bratstvu 2020"

Jermenija je Organizaciju Ugovora o kolektivnoj bezbednosti obavestila da neće biti u mogućnosti da učestvuje u vojnim vežbama bloka "Neraskidivo bratstvo 2020", zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu.U Organizaciji ugovora o kolektivnoj bebzednosti su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan, Tadzikistan.

Hamas raketirao Izrael, brzo je stigao brutalan odgovor! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA