Najnovije

Zapad u strahu zbog “Kneza Vladimira”: Zašto se toliko plaše najnovije ruske podmornice

Na Dan Rusije, mornarica zemlje je bogatija za još jednu nuklearnu podmornicu – najnoviju stratešku raketnu podmornicu „Knez Vladimir“.

"Knez Vladimir" (Foto: RIA)

Strani mediji su već preneli da je nova ruska podmornica sposobna da sravni protivnike sa zemljom. Zašto je toliko opasna?

Podmornica „Knez Vladimir“ poboljšanog dizajna pripada klasi nuklearnih podmornica 955A („Borej-A“). Za razliku od jednostavnih 955, potencijal podmornica četvrte generacije je u potpunosti pokriven.

U svetu nema toliko projekata sa uporedivim karakteristikama. Pored konvencionalnog „Borej“, četvrta generacija uključuje ruske podmornice serije Jasen, kao i američke „Seawulf“ i „Virginia“.

„Knez Vladimir“ je šest metara duži od svojih prethodnika, mada se, sudeći prema informacijama iz otvorenih izvora, njegove dimenzije ne razlikuju od ostalih krstarica iz serije 955: „Jurij Dolgoruki“, „Aleksandar Nevski“ i „Vladimir Monomah“.

Podmornica je zadržala isti, uglađen, aerodinamični trup, ali umesto nagnute kormilarnice, sa karakterističnim negativnim uglom, Borey-A ima tradicionalniji, konusni dizajn.

I repni deo je pretrpeo promene: umesto tipičnog propelera, na 955A je instaliran pogonski sistem sa vodenim mlazom, a za povećanje okretnosti dodaće se okretanje kormila i krajnje ploče na horizontalnim stabilizatorima.

Zahvaljujući tome, dizajneri su uspeli da poboljšaju kontrolu nove podmornice. Međutim, u pogledu maksimalne podvodne brzine, operativne i maksimalne dubine ronjenja, ostala je na približno istim nivoima kao i prethodnici.

Deplasman podmornice je 24 hiljade tona, brzina je do 29 čvorova ili 53,7 km / č, radna dubina podmornice je do 400 metara, maksimalna dubina je 480 metara.

Ali “Knez Vladimir” je dobio jedinstvene konture trupa, a tokom njegove izgradnje korišćeni su posebni materijali koji apsorbuju zvuk. Sve ovo omogućilo je postizanje krajnje tišine – upravo je to postalo ključna prednost projekta Borej-A. 

Pored toga, glavna prednost pomenute podmornice je hidroakustički sistem za praćenje, pomoću koga možete da vidite i čujete neprijatelja. Na podmornici su instalirani i moderni komunikacioni i akustični stelt sistemi, a poboljšani su i životni uslovi u prostorijama za posadu.

Pored toga, podmornica je modernizovala borbene sisteme, koji su optimizovani „da bi vreme lansiranja sveli na minimum“. Prema tome, iako „Knez Vladimir“ ima isto oružje kao i drugi „Borej, nivo pretnje koji iz njega proizilazi je porastao.

Međutim, prethodnici 955A su izuzetno opasni. Kako bi se zaštitio od neprijateljskih brodova i podmornica, krstarica je opremljena sa šest pramčanih torpednih cevi 533 mm. Ali glavno oružje čine 16 balističkih projektila R-30 Bulava.

Trenutno su u Rusiji u izgradnji još četiri podmornice ove serije, a još dve bi mogle biti postavljene do kraja godine. Što se tiče upotrebe nuklearnog oružja, Rusija je već napravila prioritete u ovoj oblasti.

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je 2. juna Osnove državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja, u kojima se naglašava da Moskva na nuklearno oružje gleda isključivo kao na sredstvo odvraćanja i njegova upotreba biće krajnja obavezna mera.

Pogledajte OVDE kako jermenska raketa pogađa azerbejdžanski tenk.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA