Najnovije

DA LI JE OVO NOVA DRON SILA? Mediji njihovo naoružanje stavljaju na crtu sa SAD, Izraelom i Kinom!

Dok su pojedini analitičari neke inicijative, poput proizvodnje vlastitog borbenog aviona, ocenili preterano ambicioznim, u slučaju programa bespilotnih letelica Turska je postala rastuća dron-sila.

Dron. (Foto: pixabay. com)

Ugledni britanski poslovni list "Financial Times" objavio je kako je Turska u oblasti naoružanih bespilotnih letelica postala ozbiljan konkurent Sedinjenim Američkim Državama (SAD), Izraelu i Kini te da je u toj oblasti rastuća sila, prenosi Anadolu Agency (AA).

U tekstu se navodi kako je azerbejdžanska vojska objavila snimke naoružanih bespilotnih letelica turske proizvodnje koje su uništili na desetine armenskih protivzračnih odbrambenih sistema, topničkih jedinica i tenkova.

Regija Nagorno-Karabah je, nakon Sirije, Libije, severa Iraka i istočnog Mediterana, peto područje stranih sukoba u kojima se koriste dronovi turske proizvodnje, dodano je u tekstu.

"Jačanje turske industrije bespilotnih letelica rezultat je dvadesetogodišnjih napora jačanja odbrambene industrije, a s ciljem oživljavanja nacionalnog ponosa, odnosno smanjivanja kupovine oružja i zavisnosti o Zapadu na tom planu", istaknuto je u tekstu.

Dok su pojedini analitičari neke inicijative, poput proizvodnje vlastitog borbenog aviona, ocenili preterano ambicioznim, u slučaju programa bespilotnih letelica Turska je postala rastuća dron-sila.

Osnivač Centra za proučavanje dronova pri Bard koledžu u NJu Jorku Den Getinger izjavio je kako je Turska u oblasti naoružanih bespilotnih letelica postala ozbiljan konkurent SAD-u, Izraelu i Kini te kako je turski program bespilotnih letelica prilično sofisticiran.

Turska je prošle godine drugim zemljama prodala rezervoare, oklopna vozila, delove aviona, oružje i municiju, a vrednost tog izvoza iznosila je tri milijarde dolara.

"Ovaj izvoz je 2002. godine iznosio 248 miliona dolara. Zvaničnici očekuju da će 2023. dostići cifru od 10 milijardi", navodi FT.

Napori Turske da proizvodi vlastite bespilotne letelice usko su povezani s činjenicom da ta zemlja već duži period vodi borbu protiv terorističke organizacije PKK.

Analitičar Anil Mevlutoglu ističe kako su problemi u nabavci dronova od drugih zemalja te u njihovom korišćenju doveli do toga da dronovi postanu "najviši prioritet" Turske.

Od 2017. godine, Turska u značajnoj meri koristi vlastite dronove u borbi protiv PKK. Direktorica Međunarodne krizne grupe za Tursku Nigar Goksel navodi kako su naoružane bespilotne letelice Turskoj omogućile da ukloni elemente PKK iz planinskih područja u kojima su se gnezdili duže od 30 godina.

Navedeno je kako je za proizvodnju bespilotne letelice Bayraktar TB2 uvezeno samo sedam posto njegovih komponenata.

Azeri pretrpeli velike gubitke na frontu! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA