Najnovije

POOŠTRENE MERE U CELOJ SRBIJI! Katanac u 23 časa: Ko prekrši, grdno će se pokajati

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno da svi objekti u zemlji mogu da rade do 23 časa.

Krizni štab (Foto: Vlada Srbije)

Kisić Tepavčević je, nakon sednice Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19, rekla da ova odluka stupa na snagu danas, objasnivši da je ograničavanje radnog vremena do 23 časa zapravo pooštravanje mera jer su pojedini objekti, koji imaju bašte, mogli da rade do jedan sat posle ponoći.

Ona je ukazala na to da će kontrola primene mera biti pojačana u čitavoj Srbiji, a posebno u onim delovima gde je registrovan najveći broj obolelih, upozorivši na to da će kontrola i sankcije biti strože nego u prethodnom periodu.

Tokom poslednjih nekoliko dana došlo je do povećanja broja laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, pri čemu je najveći broj obolelih u Beogradu, istakla je Kisić Tepavčević, ukazavši na to da smo, globalno, još uvek jedna od zemalja sa najnižom stopom učestalosti obolevanja, iako je vidljiv trend porasta.

Zamenica direktora Instituta je precizirala da je ove nedelje taj trend za 19 odsto veći nego u prethodnoj nedelji, ističući da je to alarmantna informacija, ukoliko se imaju u vidu druge zemlje koje su imale povoljnu epidemijsku situaciju, što se brzo promenilo.

Prema njenim rečima, sada je ključni momenat da svi pojedinačno damo sve od sebe, da se poštuju preventivne mere, kao što su nošenje maski, izbegavanje okupljanja i lična higijena.

Odgovarajući na pitanje da li će biti zatvaranja Beograda i ponovnog uvođenja vanrednog stanja, ona je istakla da Krizni štab nije ni razmatrao takvu mogućnost i da moramo da naučimo da živimo s virusom.

Infekciju prenose mladi

Nema nijednog žarišta koje je vezano za određenu lokaciju i nema dokazanog širenja infekcije u privrednim objektima. Više od polovine od ukupnog broja obolelih je u Beogradu, što je logično jer prestonica ima najviše stanovnika.

Kako su pokazale analize, infekciju su uglavnom prenosili mladi na članove porodica.

Oko 5% zaraženih bilo u inostranstvu

Od ukupnog broja zaraženih virusom korona u našoj zemlji samo pet odsto je izjavilo da je u prethodnom periodu putovalo u inostranstvo, a najviše u Crnu Goru, izjavila je Darija Kisić Tepavčević.

Istakla je da nije veliki procenat onih koji su se zarazili van zemlje i ukazala da je to znak da su se naši turisti pridržavali mera na putovanju.

Ističe i da iz Crne Gore stižu pozitivni komentari da su naši turisti u toj zemlji nosili masku i pridržavali se ostalih mera za razliku od drugih turista.

Ko može da radi posle 23 časa

- apoteke

- pojedine pumpe

Opet više od 120 zaraženih

Zaraženo 121 (jedan više nego dan ranije)

Testirano 6.700 (376 manje nego dan ranije)

Umrlo 1

Ukupno umrlo 758

Na respiratoru 20 (jedan više nego dan ranije)

Hospitalizovano 283 (troje manje nego dan ranije).

Rusi šokirali Britance u Crnom moru! Nisu ih oterali jer imaju mnogo opasnije namere. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Pravda, Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA