Najnovije

MILO U NEMAČKOJ ZAMENJEN DRUGIM MILOM: Zašto nije došlo do sprovođenja nasilnog scenarija?

Nakon popriličnog oklevanja da organizuje konsultacije povodom određivanja mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, predsednik Milo Đukanović je „prelomio“, i to učinio juče. I, ubrzo nakon konsultacija, mandat je poverio prof. dr Zdravku Krivokapiću.

Đukanović, Krivokapić, Bečić i Abazović (Foto: Predsedništvo CG)

Objašnjavajući medijima da je odlučan u namjeri da ispoštuje volju birača, kako sledi period kohabitacije tokom kojeg je apsolutno otvoren za saradnju sa novim vlastima, te da se na prethodnim izborima nismo „borili za državu“ – izazvao je opravdanu sumnju da je u Nemačkoj „zamenjen“ drugim Milom.

Predstavnici pobedničkih koalicija da prokomentarisali su za IN4S moguće razloge naprasnih izliva „demokratičnosti“ predsednika Đukanovića.

URA: Potez nesvojstven Đukanoviću

Današnju odluku Đukanovića da da mandat gospodinu Zdravku Krivokapiću vidimo kao neminovnost pred kojom bilo kakav vid opstrukcije ne bi imao nikakvog smisla.

Istina je da je to nešto nesvojstveno političkoj ličnosti kakva je Đukanović čiji je imidž pre svega autokratski i daleko od demokratskog ali u ovakvoj preraspodeli dešavanja ovo je jedini logičan ishod ukoliko Đukanović ne želi da u potpunosti derogira svoj politički i lični položaj kako u domaćoj tako i u inostranoj javnosti.

Nadamo se da opstrukcija neće biti ni u narednom periodu i da je demokratizacija društva i evropeizacija države neminovan proces pred kojim će svi biti svjesni i odgovorni kao ličnosti.

Vukićević: Zapad prestao da toleriše korupciju i kriminal odlazećeg režima

Boško Vukićević, politički analitičar i član Savetničkog tima prof. dr Zdravka Krivokapića, istakao je da uprkos očekivanjima mnogih analitičara, predsjednik Đukanović nije krenuo trnovitim putem sistemske opstrukcije izborne volje građana, tj. odugovlačenja izbora prof. Krivokapića za premijera Crne Gore.

„Mišljenja sam da takav njegov izbor nije rezultat odgovornog držanja prema društvenim prioritetima uoči velike ekonomske krize koja očekuje naše građane, već je pre svega posledica značajnog pritiska nekih međunarodnih faktora. I to onih koji su do skora bili pokrovitelji i sponzori politika crnogorskog diktatora, ali koji su mu od skora, nakon njegovog poraza na izborima koje je sam nameštao i potkradao, stavili do znanja da su takve politike prevaziđene i potrošene.

Potrošenost takvih politika je prije svega u njihovoj krajnjoj korumpiranosti i kriminogenoj komponenti, koju zapadni centri moći više nisu bili spremni da tolerišu. Dakle, nakon njegovog istorijskog poraza na izborima, bivši Đukanovićevi sponzori mu nisu dali „zeleno svetlo“ za sprovođenje nasilnog scenarija. Otud potiče i njegova aktuelna „kooperativnost“ i „korektno držanje“ naspram trenutne društveno-političke situacije.

U svakom slučaju, proces demokratizacije Crne Gore ne može krenuti pravim tokom bez odlaska s vlasti Mila Đukanovića. On nije samo simbol, već i osnovni kreator besomučnog pljačkanja i pustošenja države i građana, tj. većine onoga lošeg kroz šta je prolazila naša zemlja u prethodne tri decenije. Stoga, takav njegov odlazak, kao i njegovo procesuiranje za razna kršenja zakona i Ustava, moraju biti prioriteti u narednom periodu oslobađanja Crne Gore.“, zaključuje Vukićević.

Na koji način može doći do sukoba na Kosmetu, saznajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA