Najnovije

VIKINZI STIŽU: Vojska iz Skandinavije kreće u Karabah

Američke vlasti rade na pitanju raspoređivanja mirovnih snaga iz skandinavskih zemalja u Nagorno-Karabahu, rekao je Robert O'Brajen, pomoćnik šefa Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Švedska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Švedske)

Obraćajući se predstavnicima jermenske dijaspore u Los Anđelesu, on je izjavio da je svaka vrsta posredovanja ili održavanja mira od strane Turske neuspešna inicijativa za Sjedinjene Države, kao i za Jermeniju.

Prema njegovim rečima, zaraćene strane treba da se dogovore o raspoređivanju skandinavskih mirovnih snaga.

„Radimo sa vladama skandinavskih zemalja na pitanju formiranja mirovnih snaga koje bi mogle biti raspoređene u regionu radi održavanja primirja“, citira O'Brajena TASS.

Naglasio je da je teško zamisliti trajni sporazum o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu bez učešća multinacionalnih mirovnih snaga ili posmatrača. Istovremeno, O'Brajen je istakao da bilo koja vrsta oružanih mirovnih snaga ne bi trebalo da uključuje kopredsedavajuće OEBS-ove grupe iz Minska, uključujući Sjedinjene Države i susedne države.

Ranije je jermenski premijer Nikol Pašinjan poslao pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sa zahtevom da podrži Jermeniju na osnovu Sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći. Pismo govori o premeštanju terorista sa Bliskog istoka u zonu sukoba u Karabahu i zadiranju u teritoriju Jermenije.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da će Moskva pružiti Jerevanu svu potrebnu pomoć ako se sukobi prebace direktno na teritoriju Jermenije.

Govoreći prošle nedelje na plenarnoj sednici diskusionog kluba Valdaj, Vladimir Putin pozvao je na momentalni prekid vatre u Karabahu.

Kao što znamo, sporazumi o prekidu vatre najavljivani su tri puta, ali svaki put su prekršeni gotovo odmah.

Koji je glavni cilj džihadista sa Bliskog Istoka u Karabahu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA