Najnovije

TRAMP POBEĐUJE U SEVERNOJ KAROLINI: Nema predaje vlasti Bajdenu

Pobeda ovog ili onog američkog predsedničkog kandidata još nije zvanično objavljena.

Donald Tramp (Foto: Flickr)

Niz američkih država i dalje broji glasove, što bi moglo da prevrne vagu u korist Donalda Trampa, koji zaostaje za DŽoom Bajdenom.

Upravo je postalo poznato da trenutni američki predsednik pobeđuje u državi Severnoj Karolini i dobija još 15 elektorskih glasova.

„Arizona, Aljaska, DŽordžija, Severna Karolina i Pensilvanija. U tim državama, prema timu Realclearpolitics, još ništa nije jasno“, pojasnio je jutros situaciju Valentin Bogdanov, ruski novinar koji u Sjedinjenim Državama prati situaciju.

Predsednik SAD Donald Tramp odbija da prizna poraz i tvrdi da su izbori pokradeni, a njegova administracija još nije počela sa procesom predaje vlasti timu DŽozepa Bajdena koga su mediji proglasili pobednikom izbora.

Uprava za opšte poslove (GSA), vladina agencija u Vašingtonu koja je zadužena za proces predaje vlasti trebalo bi da formalno prizna Bajdena kao novog predsednika i počne proces tranzicije koji obično traje do inauguracije novog predsednika 20. januara.

Uobičajno je da krene sa procesom kada se proglasi pobednik. Ali, direktorka te agencije Emili Marfi, koju je postavio Donald Tramp, odbija da to učini, prenosi „Glas Amerike”.

Rojters prenosi da Bajden i njegov tim zbog toga razmatraju pokretanje sudskih procesa protiv Uprave.

Portparolka Uprave je rekla da neće početi proces tranzicije sve dok Bajdenova pobeda ne bude i pravno potvrđena, ali nije jasno kada bi to moglo da bude jer u nekim državama i dalje traje brojanje glasova.

Ishod izbora, međutim, nije toliko neizvestan, a mediji su u subotu proglasili Bajdenovu pobedu na osnovu svojih projekcija.

Tramp odbija da prizna poraz na izborima, a njegova kampanja je podnijela tužbe protiv saveznih država i tvrdi da je glasanje i brojanje glasova bilo neregularno, iako nisu izneli dokaze za to.

Tramp se nada da će uz pomoć tužbi uspeti da preokrene ishod izbora.

Lider republikanca u Senatu Mič Mekonel je ocenio da Tramp ima „stoprocentno pravo da traži da se istraže potencijalne neregularnosti i da iscrpi sve pravne opcije".

Za to vreme DŽo Bajden i Kamala Haris, počeli su sa realizacijom svojih planova i održali sastanak sa grupom eksperata o tome kako da se zaustavi širenje koronavirusa.

Bajdenova kampanja takođe traži način da sarađuje sa Trampovom administracijom u procesu tranzicije vlasti.

O tome ko je povukao kandidaturu za ministarsko mesto u novoj crnogorskoj vladi, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda/Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA