Najnovije

ASAD KONAČNO PROGOVORIO! Evo zašto migranti ne mogu da se vrate kući!

Sirijska vlada nastoji da obezbedi povratak miliona izbeglica koji su pobegli od rata u svojoj domovini, ali sankcije Zapada podrivaju napore državnih institucija, izjavio je danas predsednik Sirije Bašar al-Asad.

Bašar al-Asad. (Foto: Sana)

Sirijski predsednik je o podrivanju napora vlade od strane zapadnih zemalja govorio na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije o povratku izbeglica, kako prenosi Rojters.

Konferenciju, koja je održana u Damasku, a organizovala Rusija, bojkotovale su mnoge arapske i zapadne zemlje. Od brojnih zvanica, konferenciji su prisustvovali zvaničnici iz samo 27 zemalja, uključujući Liban i Irak, u kojima se nalazi veliki broj sirijskih izbeglica.

SAD i UN su upozorile da još nije došao trenutak za povratak izbeglica. Oni tvrde da najpre treba obezbediti uslove za bezbedan povratak ljudi u zemlju razorenu višegodišnjim ratom.

Odlazeći libanski ministar spoljnih poslova je na konferenciji pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne povratak izbeglica iz Sirije.

Ministar spoljnih poslova Rusije, čiji je govor na konferenciji pročitao ruski izaslanik u Siriji, rekao je da sankcije predstavljaju finansijsko ograničenje koje se koristi kako bi se sprečila humanitarna pomoć iz inostranstva i povratak izbeglica u područja koje kontroliše vlada.

U građanskom ratu u Siriji koji traje već devet godina ubijeno je oko pola miliona ljudi, a ranjeno više od milion. Zbog sukoba iz zemlje je izbeglo oko 5,6 miliona ljudi, uglavnom u susedne zemlje, dok je oko šest miliona interno raseljeno.

Vladine snage su povratile veliki deo teritorije uz pomoć saveznika Rusije i Irana, ali se brojna područja i dalje nalaze izvan njene kontrole, uglavnom na severu zemlje u blizini granice sa Turskom.

Oglasio se Pompeo, Tramp dobija drugi mandat!? Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA