Najnovije

OTAC GOJKO PEROVIĆ OTKRIVA: Zna se kada će biti izabran novi mitropolit

Protojerej stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, kazao je u intervjuu Radiju Crne Gore da Pravoslavna crkva u Crnoj Gori vijekovima predstavlja bitan faktor okupljanja naroda i svetinju za veliki broj građana.

Otac Gojko Perović (Foto: Jutjub)

To je uslovilo činjenicu da jedan mitropolit, ko god on bio, ima značajnu društvenu ulogu, a da su blaženog spomena Mitropolit Amfilohije i njegovo delo još i značajniji po tome što je on osobeno predstavljao jedan veliki autoritet i jednu osobu od velikog poverenja u celom pravoslavlju.

Podsetio je da je Mitropolit Amfilohije u toku svoje 30-godišnje službe uspeo da u Crnoj Gori obnovi veliki broj crkava i manastira, da sveštenički kadar uveća za deset puta (od dvadesetak sveštenika do blizu 200 sveštenika i jeromonaha),  da obnovi rad Cetinjske bogoslovije, otvori rad Izdavačko-informativne ustanove “Svetigora”, koja sada obuhvata časopis, portal (sajt) i crkveni radio, kao i crkvenu video produkciju.

U tom svom tridesetogodišnjem radu uspeo je Vladika Amfilohije da u Crnu Goru na svoj lični autoritet, dovede jerusalimskog, carigradskog i moskovskog patrijarha, kao i antiohijskog i aleksandrijskog, ali i mnoge druge crkvene velikodostojnike koji su svojim dolaskom, neki po prvi put, blagoslovili Crnu Goru.

„Nije to slučajno. Nije to pitanje nekog administrativnog popisa kad je ko došao u Crnu Goru. To pokazuje značaj blaženog spomena Mitropolita jer su svi ti poglavari pravoslavlja bili i njegovi lični prijatelji. Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici jedini je hram u svetu, a da kažem i jedini hram u dugoj istoriji pravoslavlja, koji su zajednički osveštali moskovski i carigradski patrijarh“, naglasio je rektor Cetinjske bogoslovije, dodavši da bi to na političkom nivou bilo kao da su se u Crnoj Gori sreli predsednik Rusije i Amerike.

Osvrćući se na pojedine priče i napise o izboru novog mitropolita, otac Gojko je kazao da su one veštački predimenzionirane i napumpane od pojednih medija, koji se Crkvom bave na neki pomalo izopačen način.

Dalje je pojasnio da je Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve odredio, istog dana kad se Mitropolit upokojio, Vladiku Joanikija za administratora Mitropolije, što je u potpunom saglasju sa crkvenom tradicijom, koja nalaže da kada se upokoji neki vladika iz najbliže eparhije bude imenovan administrator, prenose Fakti.

“Novog mitropolita bira Sabor, crkveno telo koje okuplja sve episkope (četrdesetak vladika Sabora Srpske pravoslavne crkve), koji se obično sastaje u periodu između Vaskrsa i Trojičindana, u maju mesecu, a da se ne bi do tada čekalo, izabere se odmah administrator i on upravlja najmanje do zasedanja Sabora“, naglasio je prota Gojko, pojašnjavajući da je zbog epidemiološke situacije neizvesno da li će redovni Sabor biti održan na proeće.

Još jednom je istakao da izuzev tuge što smo ostali bez Mitropolita Amfilohija, koji je 30 godina predvodio Crkvu, crkveni život ne trpi, jer imamo vladiku koji obavlja sve vladičanske poslove. Napomenuo je da priča o izboru novog mitropolita u ovom trenutku i nije baš umesna s obzirom da se 40 dana žali za pokojnikom i ne obavljaju se nikakvi važniji poslovi.

Takođe je istakao da je mitropolit crnogorsko-primorski jedna od najuglednijih titula u SPC, kao i da je Mitropolija ovih dana pod “baražnom vatrom” jer nema medijske kuće koja pre nego što izjavi saučešće, ili istovremeno sa tim, ne pita ko će biti novi mitropolit.

„Zbog elementarnog poštovanja prema pokojniku, nije u redu, nisu ti dani da se sad o tome priča “, istakao je o. Gojko Perović.

„Crkva svaka u Crnoj Gori pripada, pre svega, verniku pravoslavnom bez obzira koje je nacije, a samim tim, ako sve funkcioniše kako treba, i svakom crnogorskom građaninu“, kazao je protojerej-stavrofor Gojko Perović.

“Kako god se Crkva zvala, njen osnovni zadatak je da ljude produhovi, uputi Jevanđelju i da ljudima skrene pažnju da ima još jedan život mimo ovoga. Našta će ličiti naš odlazak na onaj svet ako se ovde budemo otrovali  podelama ko je Srbin, ko Crnogorac. Apostol Pavle kaže u Carstvu nebekosme nema ni Grka ni Jevrejina, nema ni muškoga ni ženskoga, ni roba ni slobodnjaka. Hoće da kaže da te naše podele, razlike, ne smeju da nas određuju kad je u pitanju molitva Bogu i duhovni život.”Rektor Cetinjske bogoslovije, odnedavno i član Matice srpske, smatra da u Crnoj Gori moramo da pomirimo našu tradiciju sa našom sadašnjošću:

 „Imam čast da me Matica srpska iz Novog Sada, kao jedna od najstarijih institucija te vrste na Balkanu, učlanila u njeno redovno članstvo, a čiji je jedan od prvih članova bio Petar Drugi Petrović NJegoš”, kazao je o. Perović.

Podsetio je da ni NJegoš, ni knjaz Danilo, ni knjaz Nikola, nisu osnivali Maticu crnogorsku u Crnoj Gori i da je pre 1918. godine jedina dejstvujuća Matica, kao jedna kulturno prosvetna institucija, i za Crnogorce i za građane Srbije bila Matica srpska u Novom Sadu, koja je tada bila u Austrougarskoj.

“Nemam ništa protiv Matice crnogorske, ali moramo da razvijamo naš odnos prema tradiciji, našoj prošlosti te da sve držimo kao svoje, a ne ako negde vidimo S od srpskoga, ili trobojku, u čijim bojama je i crnogorska roba, kažemo da nam to neko ubacuje iz Srbije.”

Šta će biti sa crkvama u Nagorno-Karabahu, saznajte OVDE.

Izvor: Fakti.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA