Najnovije

PREMIJER MAĐARSKE USTAO PROTIV GLOBALISTA! Orban zapretio da će u staviti veto na budžet EU da bi zaštitio suverenitet zemlje!

Mađarski premijer Viktor Orban zapretio je vetom na budžet Evropske unije, kao i na masovni kineski paket pomoći za koronavirus, kao odgovor na pokušaje EU bloka da veže sredstva za ono što oni nazivaju „vladavinom zakona“.

Viktor Orban. (Foto: abouthungary.hu)

Konzervativni lider je pisao predsedniku Evropskog saveta Čarlsu Mičelu i predsednici Evropske komisije Ursuli von der Lajenn i zrazio premnost da stavi veto na finansiranje zbog zabrinutosti da će nacijama poput Mađarske i Poljske biti zabranjeno da primaju sredstva zbog neslaganja oko unutrašnje politike, kao što su zakoni o migracijama, piše Brajtbart NJuz.

„Na osnovu dostupnih izveštaja o sadržaju ovog sporazuma, shvatam da on ne ispunjava uslov koji je Mađarska jasno izrazila nekoliko puta tokom pregovora o poslu, pa neću moći da ga podržim“, Orban napisao u pismu koje je objavio Politiko.

„U skladu sa dogovorenom praksom prema kojoj se ništa ne dogovara dok se sve ne dogovori, moram da vas obavestim da situacija ne ostavlja drugu mogućnost za Mađarsku, nego da ne pristane na ostale elemente paketa na sledećem VFO [Multi- Godišnji finansijski okvir, sedmogodišnji budžet EU i EU sledeće generacije [fond za oporavak od koronavirusa], uključujući one koji zahtevaju jednoglasnost “, dodao je Orban.

Iako Mađarska nema moć unutar okvira EU da blokira da odredba o „vladavini zakona“ postane zakon, ona ima mogućnost veta na budžet i paket pomoći za koronavirus.

U četvrtak su Savet EU i Evropski parlament postigli preliminarni sporazum koji će omogućiti Briselu da smanji sredstva državama članicama za koje se smatra da nisu u korak sa vizijom bloka o „vladavini zakona“.

U izjavi, Evropski savet je rekao da sporazum „omogućava zaštitu budžeta EU tamo gde se utvrdi da kršenje principa vladavine prava u državi članici utiče ili ozbiljno utiče na dobro finansijsko upravljanje budžetom EU ili na zaštitu finansijskih interesa EU na dovoljno direktan način“.

Poljska i Mađarska tvrde da, pošto nisu podržale odluku o otvaranju vrata masovne migracije 2015. godine od strane nemačke kancelarke Angele Merkel, onda od njih ne bi trebalo tražiti da primaju migrante u skladu sa šemama preraspodele EU.

U septembru je premijer Orban rekao da liberali u Evropi veruju da je „najbolje ustupiti ovlašćenja naših nacionalnih vlada međunarodnim organizacijama - i to što većem broju“.

„U tome vide univerzalne ideale, evropske vrednosti i univerzalna ljudska prava koja se dodatno ohrabruju i priznaju“, objasnio je on.

Orban je, međutim, dalje tvrdio da su međunarodne organizacije „neizbežno sklone despotizmu koji obično nazivaju „vladavinom prava“, ali koji je jednostavno „vladavina ucene“.

„Oni su ranjivi na infiltraciju Soroševih mreža, i ako budu prinuđeni da biraju između građana pojedinih nacionalnih zajednica i velikog oružja globalnog kapitala, na kraju će se uvek odlučiti za potonje“, zaključio je Orban.

DŽon Vojt digao glas protiv izborne krađe u Americi! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube