Najnovije

PUTIN: Nuklearna trijada ostaje najvažnija, ključna garancija vojne bezbednosti Rusije!

Rusija ima sve potrebne snage da zaštiti svoje interese, rekao je predsednik Vladimir Putin.

Vladimir Putin. (Foto: ria.ru)

„Imamo sve potrebne strateške snage da pouzdano zaštitimo interese Rusije“, rekao je predsednik na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva odbrane, federalnih organa i preduzeća odbrambeno-industrijskog kompleksa Rusije, prenose RIA Novosti.

Predsednik Putin izjavio je da će Rusija nastaviti da modernizuje svoju nuklearnu trijadu.

„Uprkos promenljivoj prirodi vojnih pretnji, upravo nuklearna trijada ostaje najvažnija, ključna garancija vojne bezbednosti Rusije. A ako se gleda šire, onda i globalne stabilnosti“, rekao je predsednik.

Predsednik je dodao da održavanje takve ravnoteže snaga poništava opasnost od vojnog sukoba velikih razmera i čini besmislenim bilo kakve pokušaje ucene i pritiska na Rusiju.

Predsednik je dodao da će se Rusija, uzimajući u obzir savremene vojno-političke rizike, baviti modernizacijom nuklearnih sila.

„Uzimajući u obzir savremene vojno-političke rizike, mi ćemo se i dalje baviti modernizacijom strateških nuklearnih snaga, sistematski ćemo jačati sve njihove komponente. Naglašavam da se poslednjih godina vojsci i mornarici isporučuju novi raketni i vazduhoplovni sistemi, usled čega udeo modernog naoružanja u strateškim nuklearnim snagama već čini 82 odsto“, istakao je Putin, dodajući da će Rusija i dalje održavati svoj nuklearni potencijal na nivou neophodnog. Pritom je naglasio da se Rusija neće uplitati u „iscrpljujuću trku u naoružanju“.

Prema njegovim rečima, pojedinim primercima ruske vojne tehnike nema ravnih u svetu.

„Što se tiče određenog broja strateškog naoružanja, naša zemlja je daleko ispred drugih vodećih vojnih svetskih sila. Kako sam već govorio, prvi put u istoriji naša zemlja nije u ulozi onoga koji sustiže, nego je sama predložila primerke (naoružanja) koji su godinama, pa i decenijama ispred stranih pandana, a nekima prosto nema ravnih u svetu, i najverovatnije, još dugo neće imati pandana“, rekao je predsednik.

On je podsetio da je na borbeno dežurstvo stupio prvi puk, naoružan hipersoničnim raketnim sistemom „Avangard“.

Ispitivanja interkontinentalne balističke rakete Sarmat odvijaju se po rasporedu, dodao je predsednik.

"Otprilike polovina strateških raketnih snaga dobila je najnovije komplekse `Jars`. U toku su ispitivanja interkontinentalne balističke rakete `Sarmat`, a u mornaricu je uvedena podmornica novog projekta `Borej-A"`, rekao je predsednik. 

Putin je skrenuo pažnju na to da Rusija treba imati u vidu niz potencijalno opasnih spoljnih faktora, na primer, onih koji su povezani sa širenjem prisustva NATO-a u blizini ruskih granica.

„Treba da uzmemo u obzir i čitav niz potencijalno opasnih spoljnih faktora, savremenih, novih. Na primer, u Evropi se širi vojno prisustvo NATO-a u blizini ruskih granica."

NATO nije odgovorio na predlog Rusije da smanji vojnu aktivnost tokom pandemije koronavirusa, dodao je predsednik.

Štaviše, aktivnost avijacije i flote NATO zemalja je porasla“, dodao je predsednik.

Oglasio se Pompeo, Tramp dobija drugi mandat!? Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS