Najnovije

U SVE UMEŠANI SRBI? Tramp ima novu teoriju o izbornoj prevari!

U Sjedinjenim Američkim Državama ne stišava se bura nakon predsedničkih izbora, a dosadašnji predsednik Donald Tramp i dalje tvrdi da je bilo prevara, a za to je optužio sistem za brojanje glasova "Dominion" u kojem radi srpski tim stručnjaka.

Donald Tramp. (Foto: Flickr)

U više država Trampov tim tražio je ili ponovno glasanje i bilo kakav pravni način da ospori rezultate glasanja.

Tramp je juče na Tviteru za prevaru optužio sistem za brojanje glasova "Dominion".

On tvrdi da mu je 2,7 miliona glasova izbrisano, a kako je dodao, samo u Pensilvaniji prebačena je 221.000 njegovih glasova demokratskom kandidatu DŽou Bajdenu. Napisao je i da je 941.000 njegovih glasova izbrisana, pišu američki mediji, a prenosi B92.

Prema njegovim tvrdnjama, u državama u kojima se koristi ''Dominioni sistem, 435.000 njegovih glasova pripisano je Bajdenu.

Na društvenim mrežama onda je počelo da se piše da je za Bajdenovu pobedu u Mičigenu kriva mašina koja je brojala glasove; mašina je delo kompanije "Dominion Voting Systems" u kojoj rade Srbi, a kompanija ima i predstavništvo u Srbiji.

Desetine hiljada korisnika društvenih mreža - a mahom su to oni naklonjeni Trampu i skloni generalno širenju neproverenih informacija - sada dele objave o tome da u ovoj kompaniji učešće imaju istaknute ličnosti Demokratske stranke poput Klintonovih i liderke demokratske većine u donjem domu američkog Kongresa SAD Nensi Pelosi, što nije istina, kao i da je reč o velikoj prevari u kojoj su učestvovali srpski inženjeri.

Tramp je sam zaslužan za raspaljivanje vatre među desničarima i širenje teorije da je sve maslo Hilari i Bila Klintona koji su umešali prste u Dominion, a nije se libio ni da eksplicitno kaže da mu je Dominion “izbrisao” ili “okrenuo” stotine hiljada glasova koji bi inače otišli njemu, prenosi B92.

Čak i greška koje se jeste dogodila u Mičigenu kada je okrug Antrim prema prvim prognozama najavio trijumfalnu pobedu DŽoa Bajdena bila je ljudska i nije imala veze sa mašinama.

NJujork tajms i AP pišu da Dominion mašine ni na koji način nisu opstruirale izbore, ali i da su korišćene u samo dva od pet okruga u DŽordžiji i Mičigenu gde su zabeleženi problemi u prebrojavanju glasova; Dominion softver nije imao veze ni sa jednom od nepravilnosti.

Kompanija Dominion je, prema navodima NJujork tajmsa, iz Kanade, ali su srpski mediji još 2017. godine, posle predsedničkih izbora u SAD 2016, pisali da tim programera iz Srbije zaposlenih u kompaniji “Dominion voting” osmišljava softvere koji se koriste za elektronsko glasanje, uglavnom u Americi, Aziji i Kanadi.

Trampove pristalice ovo žele da iskoriste za osporavanje Trampovih rezultata.

I srpski mediji preneli su izjavu Emerald Robinson, novinarke NJuzmaksa i izveštača iz Bele kuće, koja je rekla da je glasačke mašine koje Tramp optužuje da su mu izbrisale milione glasova napravila kanadska kompanija od delova iz Kine i softvera napravljenog u Srbiji.

Pobijeni graničari, naoružana grupa krenula na Azerbejdžan! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA