Najnovije

ISTORIJA KRVAVOG SUKOBA U KARABAHU: Koreni neprijateljstva Azera i Jermena imaju svoju mračnu pozadinu! (VIDEO)

Sukob na teritoriji Nagorno-Karabaha je završen primirjem, 10. novembra 2020. godine, koje su potpisali predstavnici Azerbejdžana i Jermenije, uz učešće Rusije. Sukob dve strane oko sporne teritorije ima dugu istoriju i seže sve do prvih decenija prošlog veka.

Rat u Nagorno-Karabahu. (Foto: Jutjub)

Nakon Prvog svetskog rata i genocida nad Jermenima, novoformirani Sovjetski Savez je pristao da teritoriju Karabaha i Nahčivana stavi pod upravu Azerbejdžana, u cilju istiskivanja Turske sa tog područja.

U demografskom popisu iz 1926 godine, na teritoriji Karabaha se nalazilo 89,1 procenat ljudi, koji su se izjašnjavali kao etnički Jermeni.

Nakon više od tri decenije, u popisu koji je izvršen 1959. godine, Jermeni su činili 84,4 procenta stanovništva Karabaha, dok je 13,8 procenata otpadao na Azerbejdžance.

Ponovo nakon tri decenije, 1989. godine izvršen je novi popis stanovništva, koji je pokazao da se jermensko stanovništvo na teritoriji Karabaha smanjilo na 76,9 procenata. Istovremeno, populacija Azerbejdžanaca je zabeležila porast na rekordnih 21,5 procenata.

- Pokušao sam da povećam broj Azerbejdžanaca i da smanjim broj Jermena u Karabahu - izjavio je Hejdar Alijev 2002. godine, bivši azerbejdžanski predsednik i otac Ilhama Alijeva.

Referendum za nezavisnost teritorije Nagorno-Karabaha, održan je 10. decembra 1991. godine. Pravo glasa imalo je 132.328 ljudi, od kojih je svoje pravo iskoristilo 82,2 procenata.

Referendumom je izglasana nezavisnost i stvaranje Republike Arcah jer je 99,89 procenata glasača zaokružilo na glasačkom listiću opciju "DA".

Bez obzira na to, Azerbejdžanci na teritoriji Karabaha su odlučili da aktivno bojkutuju referendum ali su zato podržali agresiju na jermensko stanovništvo Arcaha, od strane azerbejdžanskih vlasti. Na dan referenduma, 10 ljudi jermenske nacionalnosti je ubijeno dok je 11 njih ranjeno.

Naprednjacima se ukazala opozicija u Skupštini! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA