Najnovije

KO IM JE SASEKAO BARJAK OTPORA I POBUNE: Milan Knežević o mogućoj brutalnoj prevari nove vlade Crne Gore

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, saopštio je da je najjači konstituent vladajuće koalicije izopšten iz procesa formiranja vlade, ali da će, bez obzira na to, Demokratski front podržati vladu mandatara Zdravka Krivokapića, očekujući da ovom političkom savezu pripadnu funkcije u vladi "po dubini".

Milan Knežević (Foto: Jutjub)

Knežević, koji je oboleo od kovida-19, ima jednu poruku za sve.

- Oni koji su sa nama prošli proteste, progone i diskriminaciju treba da dobiju određeno zadovoljenje, bilo po dubini ili po širini. Verujem da svi zajedno imamo obavezu prema ljudima koji su zajedno s nama nosili ovaj barjak otpora i pobune. Sve ostalo je brutalna prevara i mi nećemo to otćutati - rekao je Knežević u intervjuu za Dnevne novine.

Da li će Demokratski front da podrži vladu mandatara Zdravka Krivokapića?

- Čim se steknu uslovi, a svakako pre održavanja sednice 2. decembra, predložiću stranačkim organima da podržimo predlog buduće vlade mandatara Zdravka Krivokapića. Na taj način će se staviti tačka na jednu besprizornu kampanju koja je vođena protiv mene i DF-a. Uostalom, ja sam Zdravka Krivokapića predložio za mandatara 23.09. na konstitutivnoj sednici Skupštine, i još jednom dokazao da je DF bio i ostao glavni zamajac borbe protiv DPS-a, bez obzira na postizbornu nepravdu sa kojom se suočavamo - ističe Knežević.

Pobedili ste na izborima, ali vas nema u kombinacijama za organe vlasti. Zašto ste izopšteni iz formiranja vlasti, a Bečić i Abazović nisu? Zašto je vrh crkve, koji se sve pita, protiv učešća Fronta u vlasti, a vi ste bili najglasniji borci protiv Zakona o slobodi veroispovijesti?

- Istina je da smo izopšteni iz procesa formiranja buduće vlade, i to je valjda svakom jasno, bio podržavalac ili protivnik naše politike. Zašto je to tako, vreme će pokazati brže nego što očekujemo. Ponosan sam na sve što sam uradio kako bismo zaustavili donošenje antipravoslavnog Zakona o slobodi veroispovesti, i ponovo bih sve isto uradio, jer to nisam činio da bih dobio resor u vladi Zdravka Krivokapića, već što iskreno verujem u ideologiju i principe. Po nekom nesuđenom pravilu za mene su uglavnom rezervisani zatvori, sudnice, tužilaštva, kordoni policije, suzavac i gumeni meci, ali nimalo ne žalim zbog toga. U konačnom, postoji viši red smisla koji će ubrzo posložiti ovaj postizborni haos.

Da li će Front dobiti mesta po dubini i koliko vam pripada?

- Javnosti radi još jednom želim potencirati da nikad nisam tražio nijedan resor za sebe u Vladi, niti je cilj mog političkog bitisanja bila ministarska funkcija. Sve drugo je primitivna šaptačka kampanja po društvenim mrežama anonimnih "patriota" i zaludnjaka koji frustracije i intelektualnu jalovost leče krijući se iza lažnih profila i jeftinih doskočica od kojih je jeftiniji jedino njihov život. Ali i sad saopštavam da je ovaj narod posle tri decenije željan pravde, i da oni koji su sa nama prošli proteste, progone i diskriminaciju treba da dobiju određeno zadovoljenje, bilo po dubini ili po širini. Verujem da svi zajedno imamo obavezu prema ljudima koji su zajedno s nama nosili ovaj barjak otpora i pobune, i oni predstavljaju jedino merilo naših dužnosti i opozicionarstva. Sve drugo bi bila brutalna prevara onih koji su nam dali podršku, i ja je sigurno neću oćutati - kaže Knežević.

Da li će vlada mandatara Krivokapića trajati 200 dana ili pun mandat?

- Mandatar Krivokapić je sam tražio rok od dvesta dana, niko od prisutnih predstavnika buduće parlamentarne koalicije na sastanku nije potencirao nikakve rokove, zato je ovo pitanje više za njega, nego za mene.

Kako komentarišete navode da je makar trećina novih ministara bila u organima bivše vlasti?

-  Što se tiče predloženih kandidata za ministre već sam saopštio da će oni imati moju podršku 2. decembra, i da za njihov rad, po političkoj i demokratskoj logici, odgovornost preuzima Zdravko Krivokapić. Voleo bih da to bude uspešna vlada koja će moći da odgovori očekivanju crnogorskih građana na svim nivoima, a vreme će i mene i druge demantovati ili potvrditi - navodi Knežević.

Kakvu odluku Apelacionog suda očekujete, kada je u pitanju presuda za "državni udar"?

-  Da je ovo uređena pravna država očekivao bih da veće Apelacionog suda uzme u obzir sve novodostavljene dokaze i donose odluku isključivo na osnovu prava i zakona. Ovako mi se čini da se radi o svojevrsnom političkom taktiziranju koje ima za cilj nastavak našeg institucionalnog mrcvarenja i stvaranja atmosfere "nepodobnosti". Ono što meni predstavlja satisfakciju jeste činjenica da su se građani Crne Gore u direktnom televizijskom prenosu uverili o kakvoj je montaži i političkom progonu reč. Ako tome dodam i nove dokaze koji se pojavljuju iz dana u dan o pritiscima GST-a na optužene i svedoke kako bi uprli prstom na Andriju Mandića, Mihaila Čađenovića i mene, onda se postavlja pitanje ko će krivično-pravno odgovarati za ovaj neviđeni progon kroz koji prolazimo pune četiri godine - zaključio je Knežević.

Bolesni se satima smrzavaju u korona redovima! Više o tome OVDE.

Izvor: borba.me

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA