Najnovije

NATO OSTAJE U AVGANISTANU! Stoltenberg razgovarao sa Milerom!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarao je sa vršiocem dužnosti ministra odbrane SAD Kristoferom Milerom o opredeljenosti Alijanse da ostane u Avganistanu koliko god je potrebno, izjavila je danas njegova portparolka, usred spekulacija da bi predsednik Donald Trump mogao narediti brzo povlačenje američkih trupa iz Avganistana.

NATO vojska. (Foto: Jutjub)

Portparolka NATO Oana Lungesku rekla je da je Stoltenberg u petak razgovarao sa Kristoferom Milerom o "agendi vojne alijanse od 30 država pod vodstvom SAD, uključujući situaciju u Avganistanu" i da se "pozicija NATO-a nije promenila" u pogledu njene bezbednosne uloge u zemlji razorenoj sukobima, prenosi AP.

- Nijedan saveznik NATO-a ne želi da ostane duže nego što je potrebno. Istovremeno, želimo da sačuvamo dobitak postignut žrtvama i osiguramo da Avganistan nikada više ne postane sigurno utočište za teroriste koji mogu da napadnu SAD ili nekog drugog saveznika u NATO-u - rekla je Lungesku.

NATO je preuzeo na sebe međunarodne bezbednosne napore u Avganistanu 2003. godine, dve godine nakon što je koalicija predvođena SAD zbacila talibane zbog pružanja utočišta bivšem lideru Al-Kaide Osami bin Ladenu.

Alijansa je 2014. godine počela da obučava i savetuje avganistanske snage bezbednosti, i postepeno je izvlačila trupe u skladu sa mirovnim sporazumom uz posredovanje SAD.

- Podržavamo avganistanski mirovni proces i kao njegov deo nastavljamo da prilagođavamo svoje prisustvo - rekla je Lungesku. Navela je da je NATO svoje prisustvo smanjio na ispod 12.000 vojnika, a više od polovine njih nije iz vojske SAD'.

Amerikanci često čine najmanje polovinu vojnika koji učestvuju u misiji, a u avgustu ih je bilo oko 8.000. NATO saveznici i njihovi partneri oslanjaju se na vazdušne snage SAD, transport, logistiku i medicinsku pomoć za rad.

Malo je verovatno da bi misija mogla da funkcioniše ako ostane bez značajne američke pomoći, navodi AP.

Tramp je tvitovao 7. oktobra da "do Božića treba da imamo mali preostali broj naših hrabrih muškaraca i žena koji će služiti u Avganistanu", što je zateklo oružane snage SAD i njihove saveznike, podseća agencija.

Tramp je prošle nedelje otpustio ministar odbrane Marka Espera i postavio, kako prenosi AP, trojicu "čvrstih lojalista" na vrhovna mesta, a Milera, koji je do nedavno bio direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma, za vršioca dužnosti ministra odbrane.

Prema AP, Esper je sarađivao sa vojnim liderima kako bi odgovorio Trampa od potpunog povlačenja trupa iz Avganistana i Sirije.

Šta se dešava u Crnoj Gori? Funkcioner Milovog režima otvoreno poziva na rat! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA