Najnovije

PONIŽENJE ZA MORNARICU I MARINCE SAD: Istraživanje ugledne fondacije tvrdi da mogu da vode samo jedan rat i to regionalni (VIDEO)

Sposobnost, kapacitet i spremnost američke mornarice i marinaca da se suprotstave velikim silama poput Kine i Rusije ili regionalnim pretnjama poput Irana i Severne Koreje ocenjene su kao „marginalne“ u novom istraživanju vojne moći.

Američka mornarica (Foto: navy.mil)

Indeks američke vojne snage Heritage Foundation 2021. ocenio je Pentagon u celini kao „marginalan“ kako bi istovremeno vodio dva velika regionalna rata.

U očima više od 20 autora, oružane snage SAD sposobne su da se nose sa jednim velikim regionalnim sukobom, ali njihova sposobnost je nakon toga upitna.

Dakota Vud, viša saradnica u Heritage-u, rekla je na internet forumu koji je predstavio indeks da je američka vojska „dve trećine veličine koja bi trebalo da bude“ da bi odgovorila na izazove sa kojima se suočava. Vremenom je „modernizacija uglavnom bila zanemarena“.

Ali zbog budućeg prisustva, snažnih saveza i ulaganja svih službi u pripravnosti tokom poslednje tri godine, „svet je veoma povoljno mesto“ za delovanje američke vojske.

Vud je, međutim, upozorila: „naši konkurenti ne miruju“. Koristeći za primer Iran i Severnu Koreju, rekao je da Teheran ima arsenal od 3.000 raketa različitog dometa i mogućnosti, a Pjongjang je samo u martu izvršio devet raketnih ispitivanja i već je testirao pod-lansirane i interkontinentalne balističke rakete.

Istraživački centar je koristio petostepenu skalu od vrlo jake do vrlo slabe za ocenjivanje usluga i Pentagona u celini. „Marginalni“ je srednji rang. Indeks, kao i njegovi prethodnici, pruža eseje o temama poput inteligencije, strateške mobilnosti, saveza, odbrambene industrijske baze, zajedničkog eksperimentisanja i drugih.

Indeks takođe pruža detaljnu analizu više od 100 programa odbrambenog naoružanja: koliko ih ima, koliko im je godina, šta je u planu za modernizaciju i / ili zamenu.

Jer je potrebno vreme za obuku vojnika, mornara, vazduhoplovaca i marinaca; odvesti ih tamo gde treba; održavaju svoju opremu; i grade brodove i avione, „ideja vremena unosi ceo dokument“.

Vud je rekao da je ideja koja stoji iza svakog izdanja bila da se pruži kontekst nacionalnoj bezbednosti i pokaže američkoj javnosti „šta dobija za svoj novac“.

Autori Heritage Foundation su ocenili da je mornarica već „slaba“ po kapacitetu, jer je „njena flota premala za relativno opterećenje“. Ta situacija se dodatno komplikuje činjenicom da su „brodogradilišta koja su podržana preplavljena količinom radova na popravci potrebnim da bi se stavilo na raspolaganje više brodova“.

Kako starenje flote zahteva toliko vremena za održavanje, to utiče na kapacitet. Pošto ovaj dvorišni posao zahteva novac koji bi mogao biti upotrebljen za modernizaciju, mornarica takođe gubi tehnološku prednost pred glavnim konkurentima koji utiču na sposobnost.

Indeks zahteva flotu od „400 brodova borbenih snaga“ i 624 udarnih aviona.

Rekao je da mornarica svakodnevno ima na raspolaganju samo oko 100 brodova u floti koja broji manje od 300 ratnih brodova, a samo 60 ih operira u zapadnom Pacifiku. „Većina [brodova američke mornarice] stara je više od 20 godina. Kina procenjuje da u ratnoj mornarici Narodnooslobodilačke vojske ima 350 ratnih brodova, relativno novih, a takođe deluje bliže svojoj kopnenoj bazi podrške.

Vud, govoreći o svim službama, rekao je, „sve je u novcu“, ali je primetio da su cene brodova i aviona porasle pet puta brzinom inflacije, a troškovi osoblja u poslednje vreme rastu više nego trostruko godine.

U govoru pre objavljivanja indeksa, odlazeći član Rangiranog odbora za oružane snage i bivši predsednik Rep. Mek Tornberi (R-Tekas) rekao je da, da bi se zadržala američka tehnološka prednost i spremnost, potrošnja na odbranu treba da bude stabilna 3 do 5 procenata iznad stope inflacije. Tornberi se povlači iz Kongresa krajem godine.

Što se tiče marinaca, nasledstvo je svoju ocenu podiglo sa „slabe“ na „marginalnu“ za narednu godinu. Autori su prihvatili „argument korpusa da je to jednoratna sila koja je takođe spremna za širok spektar manjih zadataka kriznog odgovora“.

Vud je rekao da "marinci rade sopstvenu preorijentaciju" kako treba izgledati za budući sukob, posebno u Indo-Pacifiku.

Priznajući agresivno preoblikovanje snaga, autori upozoravaju da marince „i dalje sputava stara oprema, a problematično finansiranje i dalje ograničava vreme raspoređivanja“.

Ukratko, ima „premalo jedinica za radno opterećenje“, a služba daje prioritet spremnosti raspoređenih i narednih jedinica „na štetu drugih jedinica u snagama“.

Završavajući prezentaciju, Vud je rekla: „Laki odgovori nisu ovde“ za Kongres, sledeću administraciju i javnost. Ali činjenica ostaje, „efikasna vojna snaga ne može se brzo postići“ i umesto toga zahteva stalna, stalna ulaganja.

Putin šalje specijalce u Beograd zbog Irineja. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA