Najnovije

MINISTARSTVO ODBRANE JERMENIJE JE LAGALO: Narod obmanut od prvog dana rata; skandal trese zemlju (VIDEO)

Bivši šef službe vojne kontrole Ministarstva odbrane Jermenije, general-pukovnik Movses Akopjan, koji je 2016-2018. bio načelnik Generalštaba oružanih snaga republike, održao konferenciju za štampu na kojoj je objavio skandalozne činjenice o ratu u Karabahu.

Jermenska vojska (Foto: Jutjub)

Akopjan je 18. novembra podneo ostavku na mesto šefa službe vojne kontrole, a danas je odlučio da javnosti saopšti šta se zapravo dogodilo na frontovima i u kancelarijama komande.

Prema njegovim rečima, odluku o napuštanju redova oružanih snaga doneo je 5. oktobra, ali je smatrao da će njegov odlazak u jeku rata naštetiti vojsci i zato je nastavio da promoviše rad odeljenja u okviru svojih mogućnosti.

General je konačno odlučio za njegovu ostavku nakon što je premijer Nikol Pašinjan pozvao vojsku da dođe u Jerevan i reši pitanja sa "kukanjem pod zidovima", što znači da ljudi zahtevaju njegovu ostavku.

Prema rečima Akopjana, tokom meseca i po rata, jermensko Ministarstvo odbrane širilo je laži o onome što se dešavalo na frontu.

„Jedan od zadataka informativnog centra je da zavede neprijatelja.

Ali postoji jedan standard - punjenje ne bi trebalo da prelazi 30% informacija. U Jermeniji je laž bila sto posto “, kaže bivši zvaničnik Ministarstva odbrane.

Akopjan je portparola jermenskog Ministarstva odbrane Arcruna Ovanisjana nazvao "nesposobnim" i kazao da je odgovoran za laganje stanovništva zemlje više od mesec dana.

„On je nesposoban u vojnim pitanjima, jer nije komandovao ni malom baterijom i često ne predstavlja suštinu onoga o čemu govori“, general ne okleva u formulisanju.

Prema njegovim rečima, upravo zbog toga mnogi posle potpisivanja izjave lidera Rusije, Jermenije i Azerbejdžana, kojom je okončana borba u Karabahu, mnogi nisu mogli da razumeju i još uvek ne razumeju zašto je ovaj dokument potpisan.

„Do 30. septembra 78% mobilizacije izvršeno je u Karabahu, a 52% u Jermeniji. Iako je opšta mobilizacija morala biti izvršena 48 sati nakon početka rata “, nastavio je Akopjan.

„Petog dana rata već smo imali 1.500 dezertera. Bili su izolovani u Karabahu kako se ne bi vratili u Jermeniju i sejali paniku “, saopštio je šokantnu informaciju jermenski general.

Prema njegovim rečima, najozbiljniji problemi bili su i sa oružjem.

Dakle, „lovci Su-30SM nalaze se u Jermeniji bez raketa namenjenih njima.

Upozorio sam upravu na ovo. Postoji posebna uredba ruske vlade koja zabranjuje prodaju raketa za Su-30SM drugim zemljama.

Ponuđeno mi je da kupim ove lovce dok sam bio šef Generalštaba, ali sam odbio i prijavio rukovodstvu zemlje zašto nam nisu potrebni “, objašnjava Akopjan.

Takođe je objasnio zašto Jerevan nije mogao da neutrališe neprijateljske udarne bespilotne letelice: „Ponudio sam da kupim protivvazdušne raketne sisteme Tor, ali su 2018. promenili plan nabavki i kupili komplekse Osa.

Sad pitajte koliko dronova su uništili kompleksi Osa? Nijedan!".

„Ovo što govorim danas, govorim sa jednom svrhom kako bih sprečio dalje greške“, rezimirao je Movses Akopjan.

Reakcija jermenskih vlasti

Pašinjanov portparol Mane Gevorgjan smatra da optužbe koje je izrekao general-pukovnik Akopjan imaju nizak stepen kredibiliteta.

„Premijer optužbe generala Akopjana smatra apsurdnim i, ako je potrebno, komentarisaće ih“, pojasnio je Gevorgjan i dodao da „agencije za sprovođenje zakona Jermenije moraju proučiti sve izjave generala Akopjana, moraju biti razjašnjene i dodeliti im ocenu“.

Jermenski generalni tužilac Artur Davtjan već je poslao snimak konferencije za štampu Movsesa Akopjana Specijalnoj istražnoj službi, sa uputstvom da proveri pouzdanost informacija koje je izneo.

U koji rat je ušla izraelska vojska, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA