Najnovije

POLICIJSKI ČAS OD SLEDEĆE NEDELJE? Opcija zaključavanja Srbije sve izvesnija!

Broj novozaraženih virusom kovid-19 na dnevnom nivou juče je u Srbiji dostigao gotovo 6.000 (5.613), uz 27 smrtnih slučajeva. Bolnice su prepune i ukoliko nove mere ne budu dale rezultate u kratkom roku, već sledeće sedmice mogao bi da bude uveden policijski čas.

Ilustracija (Foto: mod.gov.rs)

Mada je do pre nekoliko dana izgledalo da je ovakav scenario daleko, prema informacijama, osim zabrane kretanja, više nema drugih mera za kojima bi se moglo posegnuti. Zvanično, juče niko iz Kriznog štaba nije bio raspoložen da govori na ovu temu.

Ali uz napomenu da izjava nije za novine, od dvoje članova štaba dobijeni su gotovo istovetni odgovori:

- Premijerka Ana Brnabić nije slagala kada je u nedelju, posle sednice Vlade, poručila da se o policijskom času nije razgovaralo ni na kriznom štabu ni na Vladi. Od tada, međutim, situacija se drastično pogoršala. Kapaciteti u bolnicama su na izmaku, ukoliko i narednih dana bude po 5.000 i više zaraženih, sistem to jednostavno neće moći da izdrži. Nije problem u broju respiratora, opremi, lekovima... Svega ima dovoljno, ali broj postelja i raspoloživog medicinskog kadra ne može se unedogled uvećavati. U bolnicama je već više pacijenata nego u najgorim julskim danima.

Sve se promenilo

Zbog toga su se, kaže jedan od sagovornika, u protekla dva dana ipak pokrenule konsultacije o eventualnom uvođenju policijskog časa:

- To je zaista poslednja mera, ali ukoliko se ovakav trend zaražavanja nastavi, jasno je da ćemo morati da prelomimo i pre 1. decembra, do kada su ove nove mere oročene. Moja procena je da bi to bilo najkasnije za pet, maksimum deset dana, i da bi zaključavanje preko noći bilo oročeno na 15 dana.

Da je ovakav rasplet sve bliže, svedoče i dramatična upozorenja lekara s prve linije fronta protiv korone.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin poručuje da situacija preti da se otrgne kontroli. On je rekao da je u prvom talasu na dnevnom nivou najviše bilo 445 zaraženih, da je u drugom talasu najveća brojka bila 26. jula, kada je novoinficiranih bilo 467, a da smo sada došli do oko 5.000 novozaraženih na dnevnom nivou.

- U kovid ambulantama pre dve-tri nedelje bilo je oko 3.500 pregleda na dnevnom nivou, a sada je to više od 5.500. Problem jeste i što u bolnicama sada dominiraju pacijenti iznad 60 godina - navodi Ašanin.

Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike, koji je i sam preležao kovid-19 i prekjuče se prvi put pojavio u javnosti, govori isto:

- Infektivna klinika oborila je neslavni rekord, preko 350 pregleda za 24 sata, primili smo maksimalno pacijenata koliko smo mogli. Osvanuli smo s pacijentima na pomoćnim krevetima jer nismo mogli da ih transportujemo dok ih ne stabilizujemo. U noć smo ušli sa oko 10 odsto slobodnih mesta.

Umiru i mladi

U Kliničkom centru u Nišu je 235 kovid pacijenata, većina je u vrlo teškom stanju. Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je situacija u Srbiji vrlo ozbiljna, da se može oceniti kao vanredna i da zabrinjava podatak da umiru i mlađi ljudi.

- Sve mora da zabrine podatak da nam je umro mlad čovek iz Niša, 1975. godište, što znači da su i mladi ugroženi. Preminuo je i pacijent iz Leskovca, 1970. godište. Traje strašna bitka za živote iz minuta u minut - poručio je Tiodorović.

Vakcine u Srbiji pre 1. januara

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je juče da će prve doze vakcine protiv koronavirusa u Srbiju stići pre 1. januara i da je prvi uslov da vakcina bude bezbedna.

Škodrićeva je ponovila da će vakcina za sve građane Srbije biti besplatna.

- Nije važno iz kog dela sveta će Srbija dobiti vakcinu, najvažnije jeste da prve količine budu što pre uvezene, da ta vakcina bude registrovana i da je srpski eksperti dozvole, što znači da je ona potpuno bezbedna za građane - naglasila je Škodrićeva.

Koje su se zemlje zaključale

- Mađarska

- Grčka

- Austrija

- Italija (neke pokrajine)

- Francuska

- Belgija

- Nemačka

- Engleska

- Austrija

- Španija

* delimično ili potpuno.

Iza Vučićeve borbe protiv mafije krije se dizanje rejtinga. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA