Najnovije

RUSIJA BLOKIRA STRANE SAJTOVE I DRUŠTVENE MREŽE: Može to da učini bez suda

U Državnu Dumu RF je podnet nacrt zakona kojim se predviđa uvođenje sankcija, uključujući novčane kazne i blokiranje, za inostrane, internet resurse zbog cenzure. Autori dokumenta su poslanici „Jedinstvene Rusije“, Komunističke partije RF i senator Aleksej Puškov.

Blokiran pristup (Ilustracija: Ridus)

Predlaže se uvođenje ograničenja za inostrane društvene mreže, sajtove za video hosting, platformi za blogere i drugih resursa ako oni ograničavaju pristup „društveno važnim informacijama zbog nacionalnosti, jezika ili u vezi sa uvođenjem sankcija protiv Rusije ili njenih građana“.

Takođe, u nacrtu zakona je preciziran status „vlasnika informacionog resursa koji krši osnovna ljudska prava i slobode, prava i slobode građana Ruske Federacije“. Ovo će biti u nadležnosti Generalnog tužilaštva uz konsultacije sa Ministarstvom spoljnih poslova RF.

Nakon toga, odgovarajući izveštaj biće poslat u Roskomnadzor, koji internet resurs, bez ikakve sudske odluke, može u potpunosti ili delimično blokirati. Takođe, internet resurs može biti novčano kažnjen – od nekoliko hiljada do 3 miliona rubalja.

Autori zakona objašnjavaju njegovo stvaranje „mnogobrojnim primerima neosnovanog ograničenja pristupa ka informacijama ruskih medija građanima RF, sa određenih internet resursa, uključujući one koji su registrovani izvan RF“, piše REN TV.

Na ovo su se ranije žalili RIA Novosti, TV kanal RT, Krim-24 i Roskomnadzor, uputivši Guglu pismo u kome se zahteva da skine ograničenja koja su postavljena na Jutjub kanalu „Solovjov- LIVE“ ruskog novinara Vladimira Solovjova. Od oktobra ove godine, njegovi video snimci više nisu uključeni u odeljak „U trendu“ na Jutjubu, prenosi FAN.

Istovremeno je Roskomnadzor preporučio ruskim novinarima i medijima da prestanu da koriste strane resurse u korist domaćih. Pri tom se s posebnom pažnjom osvrnuo na Jutjub, koji u poslednje vreme blokira određene video zapise.

Blokiran je bio i Jutjub kanal „Ridusa“. I to najverovatnije zbog politički motivisanih žalbi ukrajinskih korisnika, o čemu je „Ridus“ ranije pisao.

Kako je Rumunija upotrebila nuklearno oružje, pročitajte OVDE.

Izvor: Ridus/Balkanrus

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA