Najnovije

UDARAC NA NATO PAKT: Nema evroatlantskih integracija za BiH (VIDEO)

Srpski član Prededništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da je na današnjoj sednici usvojena zajednička izjava članova Predsedništva BiH, povodom obeležavanja 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojoj se, između ostalog ističe podrška Sporazumu i Ustavu kao njegovom sastavnom delu.

Predsedništvo BiH (Foto: Jutjub)

Takođe, u izjavi se poziva na mir i pozdravlja postignuti napredak.

Dodik je rekao da je izjava plod konsenzusa u koji je ugrađeno ono što jeste Dejton - poštovanje Ustava i činjenice da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je istakao da su druga dva člana Predsedništva BiH insistirala da u zajedničkoj izjavi bude navedena opredeljenost za "evroatlantske" integracije, ali da on to nije prihvatio, insistirajući isključivo na evropskim integracijama.

- Kako oni to nisu hteli, u izjavi nema tog dela za opredeljenost za evropske integracije - rekao je on.

Dodik će sutra preuzeti mesto predsedavajućeg Predsedništva BiH, a BiH će posetiti visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Dodik je istakao da je odbio učešće u ceremoniji polaganja venaca koje je predlagao bošnjački član Predsedništva BiH Šefik DŽaferović.

- Nisam razumeo šta znači komemoracija u dane Dejtonskog sporazuma. Šta to znači, da neko misli da je Dejtonski sporazum mrtav pa ga treba na taj način obeležiti? Dakle, neće doći do takve ceremonije. Ako dođe Borelj, sastanak će biti održan u Predsedništvu - rekao je on.

Dodik kaže da Borelj ne bi trebalo da kvalifikuje događaje vezane za zemlju u kojoj nema konsenzusa o tome.

Kako je Rumunija upotrebila nuklearno oružje, pročitajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA