Najnovije

PRVA BESEDA AMFILOHIJEVA 1979. GODINE: Kandilo vere gasi se na Kosovu (VIDEO)

Čitav pravoslavni svet potresla je smrt mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Od njega su se juče oprostile hiljade građana, a sahrani su prisustvovali brojni političari iz zemalja regiona, među kojima su bili i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednik Republike Srpke Milorad Dodik.

Mitropolit Amfilohije (Foto: Jutjub printskrin)

Veliki Matija Bećković, kazao je da velike ljude i njihova djela smrt samo uveličava.

O Mitropolitovom liku i delu proteklih dana mnogo je rečeno, ali ne i do kraja ispričano. Jer, naš Mitropolit ostavio je za života dela i reči koji će se vekovima prepričavati i izučavati.

U nastavku teksta podsetićemo vas na njegovu prvu istorijsku besedu na sahrani Ave Justina 1979. godine. Vremena kao i danas – mračna.

Sveti Ava Justin Ćelijski, veliki teolog, filosof, besednik, isposnik, molitvenik… rođen je u Vranju na Blagovesti pre 125 godina i na Blagovesti se pre 40 godina preselio u rajska naselja. Na rođenju je dobio ime Blagoje – celog života je blagovestio Evanđelje Hristovo životom, delom i rečju.

Ovo je insert iz filma đakona Nenada Ilića „Ava Justin“.

„Ja pitam samo vas koji me slušate i koji ste se okupili ovde da odamo poslednju poštu mom svetom pokojniku. Da li smo čuli njegovu reč i da li ćemo čuti njegovu reč. Da nismo ostali gluvi na njegovu reč. Nećemo i mi možda ličiti na one koji su ubijali proroke a onda podizali spomenike. Odlazeći na Nebesku Srbiju, jedino te molimo:

Pozdravi tamo starca Simeona Mirotočivog i zamoli ga da nam oprosti što svete granice srpskih zemalja, njihove duhovne granice i duhovne temelje, ne čuvamo. Pozdravi tamo svetitelja Savu, njegovog sina i tvorca naše nacije i kulture, i kaži mu da nismo sačuvali hiton Crkve svetosavske.

Pozdravi gore i svetog velikomučenika Kosovskog Lazara i kaži mu da se kandilo vjere gasi na Kosovu njegovom. Pozdravi i svetog Vasilija čudotvorca Ostroškog kod koga si išao i pred njim zajedno sa njim plakao pred rodom svojim. Zajedno sa njim pozdravi i svetog Petra Cetinjskog mučenika“, besedio je tada mitropolit Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je u svojim ranijim besedama kazao da je otac Justin jedna izuzetna ličnost našega vremena i podsetio da je po njegovom blagoslovu dobio monaško ime Amfilohije. Naime, vladika Atanasije (umirovljeni zahumsko-hercegovački) i Mitropolit su bili kod velikog Božijeg čoveka, duhovnika, starca Amfilohija na Patmosu i ocu Justinu poslali starčevu fotografiju. Kasnije kada je pitao starca Justina za ime koje bi uzeo na monašenju, on je predložio da bude Grigorije ili Amfilohije.

Dana 2. maja 2010. godine, odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC Justin Popović kanonizovan je u red svetitelja SPC zajedno sa Simeonom Dajbapskim u Hramu Svetog Save na Vračaru. NJegove mošti nalaze se u manastiru Ćelije kod Valjeva.

Proslavlja se 1. juna po starom, odnosno 14. juna po novom kalendaru.

NJegovi asketski podvizi, molitve, ljubav evanđelska, samo su u potpunosti Bogu znani, a rodu pravoslavnom ostavio je obimno, čudesno i bogonadahnuto delo teološkog, filosofskog i bogoslužbenog karaktera u obimu od 33 toma, kao i 12 tomova „Žitija Svetih“, prvi put priređenih na srpskom jeziku.

Da li je mitropolit Amfilohije zaista preminuo od korone, saznajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA