Najnovije

UKIDAJU VETO U UN DA BI OTELI KOSMET? Ruski zvaničnici upozoravaju na opasan plan Zapada!

Zapadne sile žele da ograniče upotrebu ili čak da potpuno ukinu pravo veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi u toj međunarodnoj instituciji zaobišli Rusiju i Kinu i na silu uveli lažnu državu Kosovo u Ujedinjene nacije (UN).

Savet Bezbednosti UN. (Foto: Sinhua/Pravda)

Na to upozorava Ana Evstignejeva, zamenica stalnog predstavnika Rusije pri UN. Ona kaže da su za Moskvu potpuno neprihvatljivi svi pokušaju ograničavanja prava petorke stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Rusija, Kina, Francuska, SAD i Velika Britanija, prim. ur.). Prema njenim rečima, upravo je pravo veta "spaslo UN od povezivanja sa sumnjivim avanturama".

Ne žele kontrolu

Ruska zvaničnica napominje da postoje ideje i pritisci da se "ograniče prerogativi" stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

- Moskva smatra da su neprihvatljivi pokušaji ograničavanja prava petorke stalnih članica Saveta bezbednosti UN da ulažu veto. Za nas su neprihvatljive bilo kakve ideje koje dovode do ograničavanja prerogativa trenutnih stalnih članica Saveta bezbednosti, uključujući i instituciju veta. Upotreba veta ili pretnja njegovom upotrebom više puta je spasla UN od povezivanja sa sumnjivim avanturama širom sveta - ističe Evstegnejeva, dodajući da Rusija, s druge strane, nema ništa protiv da se Savetu bezbednosti omogući reprezentativniji karakter.

- Moskva se zalaže za ispravljanje istorijske nepravde prema Africi, čiji broj mesta u Savetu bezbednosti ne odgovara ni savremenoj ulozi kontinenta u međunarodnim pitanjima, ni ukupnom broju afričkih država. Ipak, proširenje Saveta bezbednosti ne bi trebalo da utiče na njegove sposobnosti da efikasno i brzo odgovori na nove izazove. Rusija je spremna da razmotri bilo koju razumnu opciju širenja sastava Saveta bezbednosti, uključujući i privremeno rešenje zasnovano na kompromisima - naglašava ruska zvaničnica.

Inače, Rusija je poslednji put branila naše interese i iskoristila pravo veta u Savetu bezbednosti UN 2015. godine, kada je blokirala usvajanje rezolucije o Srebrenici koju su predložili Britanci, a u kojoj je Srbija optužena za navodni genocid u Srebrenici.

Komentarišući sve ove navode, politikolog Aleksandar Pavić kaže da zapadne sile jednostavno ne mogu više da podnesu nikakva ograničenja svojih akcija.

- To se na prvom mestu odnosi na SAD, ali ni Britanija ni Francuska nisu mnogo bolje, jedino što nemaju taj stepen moći i globalnog opsega. Ipak, da nije veta u Savetu bezbednosti, verovatno bi cela zemaljska kugla bila uvučena u ratove... Setite se samo, u NATO agresiji na Srbiju zapadne sile su čak bile u stanju da zaobiđu Savet bezbednosti. Međutim, današnja Rusija i Kina takve akcije čine skoro nemogućim, isuviše su ojačale u poslednje dve decenije. Ako bi Moskva i Peking pristali na ukidanje veta, oni bi se saglasili da budu posredni saučesnici u zapadnim diktatima. Rusija je toga vrlo svesna, a sasvim sigurno i Kina, i zato se snažno protive ukidanju veta - objašnjava Pavić.

Zapadni diktat

Diplomata Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, procenjuje da su veoma mali izgledi da pokušaji rekonstruisanja Saveta bezbednosti dobiju neophodnu dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini.

- Još je manje verovatan konsenzus stalnih članica. Zato reakciju Rusije u vezi sa zagovoranjima Zapada za ograničavanje upotrebe veta na teme koje su od interesa za SAD i njihove satelite treba shvatiti kao markiranje čvrste ruske pozicije po ovom pitanju. Time se sprečava legalizacija zapadne upotrebe sile bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN - zaključuje Paić.

Kako je Aleksandar Vučić postao Zvončica! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA