Najnovije

NATO POJAČAVA ODBRANU ISTOČNOG KRILA: Grčka domaćin raketne vežbe sa Patriotima (VIDEO)

Odbrana istočnog krila NATO sa PVO sistemima Patriot cilj je vojne vežbe Nemačke, SAD, Holandije i Grčke koja se održava u toj balkanskoj zemlji do 27. novembra.

PVO sistemi Patriot (Foto: namfi.gr)

Četiri zemlje poslale su oko 250 vojnika na NATO raketni poligon (NATO Missile Firing Installation - NAMFI) na ostrvu Krit kojim zajednički upravljaju Grčka, Holandija i Nemačka. Težište vežbe je da ojača združeno delovanje vojski u odbrani istočne Evrope, navodi se u saopštenju oružanih snaga SAD.

"Cilj obuke je da američke i NATO snage mogu da izvršavaju zadatke zajedno i odgovore na pretnje iz bilo kog pravca" izjavio je pukovnik Brus Bridlo ispred komande za PVO 10. armije kopnene vojske SAD.  Svoje baterije Patriota za potrebe vežbe na raspolaganje je stavila i Grčka, a  vežbom komanduje 678. brigada PVO kopnene vojske iz Južne Karoline.

Balkanski korisnici sistema Patriot su Grčka i Rumunija koja ih je kupila za 3,9 milijardi dolara. Novi istočnoevropski korisnik je Poljska koja je za 10 milijardi dolara nabavila najsavremeniju verziju Patriota PAC-3.   

Raketni poligon na Kritu jedan je od najvećih u Evropi i nalazi se desetak kilometara od popularnog turističkog centra Hanja. Ovo ostrvo popularno je evropsko letovalište i dom raznovrsnih vojnih instalacija Grčke, NATO i SAD.

Tu se nalazi američka pomorska baza Suda bej, aerodrom 115. puka grčkog ratnog vazduhoplovstva, i NATO operativni centar obuke za mornaričko presretanje (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre - NMIOTC).

Zašto tursk vojska kreće u Azerbejdžan, saznajte OVDE!

Izvor: balkansec.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA