Najnovije

Rusko odredište – Afrika

Da li je Rusija izgubila interes za Evropu? Po okončanju Hladnog rata i brzometnog priključenja nekadašnjih država Varšavskog ugovora EU i NATO-u, raspored snaga na Starom kontinentu definisan je tako da je na ovim prostorima tokom narednih decenija bilo teško očekivati ozbiljnije strateške promene. Ispada da je neevropska Amerika ostala jedina sila koja je i dalje verovala u mogućnost globalnog prekomponovanja moći i novi prodor ka Istoku. Ali kada je Evropa u pitanju, Amerikanci su se ionako uvek držali na bezbednoj distanci, pa ih je opsednutost istočnim kontinentom često navodila na postupke koji, osim velikih razaranja, nisu donosili nikakve plodove.

Putin (Foto: kremlin.ru)

Piše: Slobodan Samardžija

To nepostojanje konkretnijeg manevarskog prostora prirodno je preusmerilo pogled Moskve ka drugim destinacijama. Na Istoku, ka Kini, Severnoj Koreji, Indiji, pa i Japanu, mnogo toga već je urađeno i daje plodove. Neophodan je korak dalje, razmišljaju u Kremlju. U tom smislu kao novo polje interesovanja javlja se Afrika.

Kako su preneli svetski mediji, Moskva je od Kartuma nedavno dobila zeleno svetlo da u Sudanu, smeštenom na severu „crnog kontinenta” i uz obalu Crvenog mora, formira vojnu bazu, „Centar za materijalno-tehničko snabdevanje Vojno-pomorske flote Rusije”. Ugovor je potpisan na 25 godina, a predviđena je i mogućnost njegovog produženja. Kako je najavljeno, baza u Sudanu imaće funkciju sličnu onoj koja već deluje u Tartusu, u Siriji, smeštenoj uz obalu Sredozemnog mora.

Crveno more je 1.900 kilometara dugačak zaliv na severu Indijskog okeana, između Afrike i Azije, a okružuju ga Egipat, Izrael, Jordan, Sudan, Saudijska Arabija, Jemen, DŽibuti i Eritreja. Stacioniranje ruskih pomorskih snaga moglo bi u velikoj meri da utiče na bezbednosnu situaciju na ovim prostorima, slažu se analitičari.

Interesovanje za Afriku već duže vreme iskazuju i Amerikanci koji su 2008. formirali vojni sistem AFRIKOM (komanda za Afriku), čiji osnovni zadatak jeste da omogući kontrolu na ovdašnjim prostorima, prirodnim i drugim bogatstvima, kao i da olakša multinacionalnim kompanijama snabdevanje tržišta SAD neophodnim sirovinama, retkim metalima i energentima. U početku AFRIKOM je naišao na nepovoljne reakcije u državama „crnog kontinenta”, ali posle američke invazije na Libiju, ubistva tamošnjeg predsednika Muamera el Gadafija i uništavanja cele zemlje, korumpirani afrički lideri pognuli su glave i priklonili se Amerikancima.

Kako stoji u sporazumu Rusije sa Sudanom, najveća država na svetu moći će u svom vojnom centru da stacionira brodove na nuklearni pogon (do četiri istovremeno) i najviše 300 ljudi. Sudanu će biti isporučeno naoružanje i vojna tehnika za uspostavljanje protivvazdušne odbrane u luci u Port-Sudanu na severoistoku zemlje. Rusiji je odobreno i preletanje njenih vojnih i civilnih transportera za potrebe novouspostavljene baze.

Prema rečima Viktora Kravčenka, načelnika Glavnog štaba Vojno-pomorske flote RF, Rusija je sporazumom sa Sudanom „faktički dobila bazu za snabdevanje i remont svojih vojnih plovila u regionu punom napetosti”.

Mada je prisustvo Rusa u Crvenom moru zvanično objašnjeno potrebom da se tamošnji plovni putevi zaštite od učestalih napada gusara, kao i da se preseku mnogobrojne švercerske rute, teško je verovati da je za takve poslove bilo neophodno angažovati plovila na nuklearni pogon i vojno potpuno opremljena.

Ideju o osnivanju ruske pomorske baze prvi je izneo nekadašnji predsednik Sudana Omar Hasan el Bašir tokom posete Moskvi 2017. Naime, posle propasti Arapskog proleća (2010–2013), talasa protesta, demonstracija i pobuna u arapskom svetu, otvorila se značajnija potreba za ruskim prisustvom u ovom delu Afrike. Neadekvatna uloga Amerike u pomenutim događajima, a pre svega izostanak podrške Vašingtona zvaničnim vlastima arapskih zemalja, usmerila je iste na priklanjanje evro-azijskom džinu.

Ne treba ni sumnjati da će postojanje ruske vojne baze u Sudanu biti nepovoljno primljeno u SAD. Amerikanci odavno pokušavaju da se nametnu kao glavni igrač na afričkim prostorima i svoje planove su, uglavnom, sprovodili rušenjem tamošnjih režima i vojnim akcijama sa velikim posledicama po lokalno stanovništvo i ekonomije država koje su im se našle na meti.

Rusi grade podmornicu-nosač na nuklearni pogon za strateško naoružanje! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA